Dîncu, despre posibilitatea loviturii nucleare. „În momentul în care le-ai folosit înseamnă că te-ai sinucis. Nimeni nu vrea să se sinucidă”
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 09 oct 2022, 20:23
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Dîncu a vorbit despre amenințările Rusiei lui Vladimir Putin cu butonul nuclear.

Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, despre faptul că președintele Vladimir Putin ameninţă mapamondul cu butonul nuclear. Sebastian Zachmann, moderatorul emisiunii, a dorit să știe și cât de iminent poate fi acest pericol pentru lume.

“În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că butonul nuclear este o metaforă, că nu este de fapt un buton în adevăratul sens al cuvântului, că nu există un singur om care are posibilitate - indiferent că este Putin sau un alt dictator - care are posibilitatea singur să declanşeze un dezastru.

În al doilea rând, evident că şi în discuţia de la conceptul strategic NATO de la Madrid, la punctul 28, se discută despre capacitatea CBRN, adică chimic, bacteriologic, radiologic şi nuclear, adică tot acest complex, acest pericol care ar deriva din bombele nucleare, chimice sau bacteriologice.“, a spus Dîncu.

“Deci tot acest potenţial al NATO trebuie să fie unul care să fie organizat în aşa fel încât să descurajeze, adică logica întregii dezvoltări nucleare este una descurajării. Avem noi 5.000 sau 6.000 cum are Rusia de focoase nucleare, are şi NATO cam tot atâtea sau câteva peste dacă adăugăm şi Europa şi asta face ca niciunul să nu poată folosi aceste focoase nucleare, pentru că în momentul în care le-ai folosit şi începe o bătălie, înseamnă că te-ai sinucis şi nimeni nu vrea să se sinucidă. Nici civilizaţiile şi nici dictatorii. Sunt foarte puţini dictatori care au avut de-a lungul timpului chiar atâta voinţă, deşi au omorât mii de oameni sau au determinat alţi milioane de oameni să se sinucidă”, a declarat Dîncu.

Dîncu spune că este o probabilitate mică să fie declanşat un război nuclear

“Deci există o probabilitate foarte mică să se declanşeze un război nuclear. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii tot timpul pregătit, pentru că există, ceea ce intuiesc în întrebarea dumneavoastră, o îngrijorare a europenilor care spuneau, de fapt această dezangajare, acest şantaj reciproc, care, să spunem, care este cel nuclear, se poate face de către Rusia faţă de Europa, pentru că Europa nu are potenţialul pe care îl are Rusia. NATO, Statele Unite împreună sigur că au acest potenţial, încât descurajarea funcţionează, însă Europa nu are. Însă Europa trebuie privită alături de NATO, pentru că este parte a NATO în cea mai mare parte a ţărilor ei şi funcţionează ca atare”, a precizat Vasile Dîncu.

“Toate semnele arată că şi ruşii, în toată iraţionalitatea lui Putin, abordează raţional această temă“

“Toate semnele arată că şi ruşii, în toată iraţionalitatea lui Putin, abordează raţional această temă. Pentru că aţi văzut cecenul partener al lui Putin, Kadîrov, a cerut să se dea lovituri tactice, măcar nucleare în Ucraina. Şi a răspuns Peskov, purtătorul de cuvânt, deci cel mai autorizat, i-a răspuns asta nu este o problemă de emoţie, asta este o problemă raţională, este prevăzută în legile şi în strategia de apărare, în strategia militară a Rusiei şi că nu este treaba lui, de fapt, că este o treabă care înseamnă analize, cum spunea Peskov, obiective. Adică înseamnă că Rusia ar trebui să fie ameninţată de o putere nucleară, adică să răspundă unei reacţii, pentru că aşa scrie în doctrina lor militară sau să fie în imposibilitatea de a se apăra în faţa unui atac cu arme convenţionale. Adică să fie ultima lor şansă de a se apăra. Niciuna din aceste condiţii nu este în acest moment îndeplinită”, a afirmat ministrul Apărării.

Ce spune Dîncu despre cine i-a hotărârea în cazul pericolului nuclear

“Şi în punctul 28 al conceptului strategic se vorbeşte despre CBRN, despre ameninţare nucleară, dar şi în documentele NATO şi în documentele Rusiei sau ale fostului URSS şi în tratatele internaţionale există un punct care este foarte important, separarea centrelor de decizie în ceea ce priveşte pericolul nuclear, centrul politic, de centrul militar şi cele militare sunt fragmentate destul de mult. Adică ar trebui ca în cazul Rusiei, să spunem, preşedintele Putin să dea acest semnal, îl preia premierul, premierul trebuie să contacteze să dea mai departe pentru şeful, ministrul apărării, ministrul Apărării, la şeful Statului Major şi tot aşa. Mai sunt cam în jur de şapte elemente ale acestei fragmentări a deciziei.“, a zis Dîncu.

“Se presupune că atunci când gândesc mai mulţi oameni, cu siguranţă că dispare emoţia şi se rupe undeva această verigă. De altfel, există şi o comunicare. Aţi văzut Anthony Blinken săptămâna trecută a vorbit în public despre comunicarea pe care o au Statele Unite cu Rusia, inclusiv, comunicarea privată, deci nu numai în zona publică, în care a spus că a avertizat Rusia asupra consecinţelor directe pe care le-ar avea în momentul în care ar folosi o armă nucleară. Deci este puţin probabil şi aş vrea să spun că trebuie să fim responsabili”, a mai declarat Vasile Dîncu.  

“Rusia nu a încercat până acum să provoace decât în limbaj“

“Rusia nu a încercat până acum să provoace decât în limbaj. Sigur că au fost excese de limbaj din partea unor politicieni, dar să provoace ţările NATO prin asemenea elemente care, să spunem, ar ţine de zona nucleară, chiar dacă vorbim despre zona tactică nucleară. Evident că în mass-media sunt specialişti, sunt scenarişti există şi în presa foarte serioasă, să zicem aşa, occidentală, analişti care fac şi de dragul spectacolului, dar şi de dragul unor, să spunem, scenarii care să-şi folosească imaginaţia şi cunoştinţele, fac scenarii despre posibile încercări, de exemplu, ideea că s-ar putea să fie aruncată pentru impresionare o bombă, o încărcătură nucleară în Marea Neagră.“, a zis Dîncu.

Nu are niciun suport, pentru că acolo este şi Rusia şi se spune că Marea Neagră, Traian Băsescu a spus că este un lac rusesc. Sunt vecinii care, cum sunt Turcia, România sau Bulgaria, care nu sunt duşmanii Rusiei în acest moment. Rusia spune că are o problemă majoră cu Ucraina şi cu diverse forme, nazişti sau alte alte lucruri, deci nu suntem consideraţi ca fiind în război cu Rusia. Deci în acest moment nu există argumente raţionale pentru a putea să spunem că avem iminenţa unui război nuclear. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim îngrijoraţi de turnura pe care au luat-o lucrurile şi de ceea ce spune şi ceea ce face Putin în acest moment”, a mai declarat Vasile Dîncu, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?