Dîncu, despre forțele NATO care vin în România: Probabil mai vin încă 1.000 de oameni
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Vasile Dîncu / Foto: Captură video gov.ro
Vasile Dîncu / Foto: Captură video gov.ro
Echipamentele militare americane care intră în aceste zile în România ar putea fi distribuite și la alte unități din țară, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a spus, la RFI, că echipamentele militare americane care intră în aceste zile în România ar putea fi distribuite și la alte unități din țară. Declarațiile vin după ce primele elemente de tehnică militară ale detaşamentului american Task Force Cougar au intrat miercuri seară în România, pe la Nădlac, cu destinația Mihail Kogălniceanu.

Vasile Dîncu precizează că „acest echipament militar alături de soldați va veni în România în următoarele zile, probabil că vom avea completă forța de aproximativ 1.000 de oameni. Este vorba de un regiment de blindate Stryker și aici sunt și alte tipuri de specialități în zona militară, vor veni de asemenea artileriști, zonă de sprijin, de asemenea, cei specializați în geniu. După ce vor ajunge la Mihail Kogălniceanu aceste echipamente, o parte dintre ele sigur că vor fi distribuite probabil și la alte unități în România și vor începe aplicații comune, conform unor programe care există încă de vreo zece ani între trupele române și trupele aliate, deci împreună cu batalioane multinaționale, de exemplu, de la Sibiu sau din altă parte, vor începe să facă exerciții, vor simula diferite situații de luptă, ceea ce se întâmplă în general atunci când soldații vin și constituie o unitate de luptă”.

Nu există deocamdată informații despre trupele franceze care vor veni în România.

„Nu avem încă elemente, pentru că nu s-au stabilit. Există încă mai multe locuri din România unde ar putea să fie încartiruită această forță, acest battle group, care are ca națiune cadru Franța. Vor fi probabil tot în jur de 1.000 de oameni, încă nu știm exact, baza o va constitui armata franceză și sigur că se vor asocia multinațional, așa cum se întâmplă în aceste battle group-uri, sub steag NATO, vor veni și din alte țări, sunt deja câteva țări care tratează în acest moment cu națiunea cadru, pentru a veni. Probabil că în această lună vor veni și cei din detașamentul francez, dar aceste lucruri țin până la urmă și de desfășurarea evenimentelor din zonă”.

Întrebat dacă există în pregătire vreun exercițiu militar de amploare pe teritoriul României, sub egida NATO, în perioada următoare, în contextul evenimentelor de la granița Ucrainei, Vasile Dîncu a răspuns: „Am avut în anul trecut și în anii trecuți exerciții cuprinzătoare, exerciții mult mai mari, regulate, împreună cu forțele aliate, pe teritoriul României. În acest an, nu avem pregătit un asemenea eveniment, un asemenea exercițiu. Sigur că vor fi exerciții care sunt adaptate actualei situații, nu de amploare foarte mare, dar exerciții care vor implica un complex multi-arme, un complex de aplicații complexe, dar nu de o mare amploare”, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel