Dîncu, despre cât de mare e pericolul nuclear: Rachetele atomice NU sunt pregătite să fie amorsate. Sunt 7 paşi până la declanşarea unui atac nuclear
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a fost prezent la Digi24 unde a analizat retorica nucleară pe plan mondial de pe urma conflictului Rusia-Ucraina dar şi riscurile unui atac nuclear. Riscuri care, spune el, sunt mici. Unul din motive - rachetele atomice nu sunt pregătite acum să fie amorsate.
Vasile Dîncu a comentat zvonurile generatoare de panică şi angoasă cum că România ar vrea să invadeze Republica Moldova sau, mai nou, că își doreşte Cernăuţiul. "A fost, de fapt, şi iniţierea acestui război psihologic, încercând să se contrapună România Ucrainei. S-a vehiculat că Ucraina a luat teritorii din România, din Ungaria şi din Polonia, tocmai pentru ca aceste ţări să reacţioneze. Deci, cumva, am fost invitaţi la conflict cu ucrainenii încă de la început. Este o continuitate a unei propagande care a început atunci, alături de propaganda rusă care spune că noi oferim sprijin în transporturi de cereale înspre portul Constanţa şi că duc înapoi arme din România, ceea ce este fals pentru că aceste lucruri se monitorizează. Şi ruşii le au monitorizate! Este clar că propaganda rusă a intrat într-o altă fază."
În aplicaţiile de până acum nici nu s-au folosit rachete atomice. Riscurile unui atac nuclear sunt slabe
Legat de posibilitatea unui atac nuclear, Dîncu a comentat: "Dezbaterea este următoarea: Sunt oameni lucizi care spun că dacă noi încercăm să lovim ţinte în Ucraina cu armament nuclear, chiar dacă nu este strategic, cu rază lungă şi din arsenalul forţelor aerocosmice, asta ar putea să presupună, până la urmă, un răspuns strategic. Ceea ce observă toţi, inclusiv analiştii ruşi, este următorul lucru: toate aceste insuccese de pe front au încercat să fie transferate, până la urmă şi rezolvate, printr-o creştere a retoricii nucleare. Pentru că au observat şi specialiştii NATO că, de fapt, această retorică nucleară este una susţinută mai ales de propagandişti, de cei mai tari propagandişti ai lui Putin. Au apărut în aceste zile şi regulile cu privire la un posibil atac nuclear! Există o politică de stat în posibilitatea unui atac nuclear. S-au studiat şi procedurile. Sunt vreo şapte elemente cheie care duc la declanşarea unui atac nuclear. Prima dată, preşedintele dă ordin, apoi vine un locţiitor care dă mai departe acest ordin etc. Sunt mai mulţi paşi. Însă aceste rachete nu sunt pregătite pentru a fi amorsate. Rachetele substrategice nu au fost folosite, nici nu sunt folosite în aplicaţiile pe care le-au făcut. Practic, nu au fost testate proceduri preliminare, doar s-a crescut starea de alertă."
Explozii puternice în Liov
Oficialii ucraineni au raportat marți seara atacuri cu rachete în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în Kiev și în Liov, la granița cu Ucraina. Ucrainenii afirmă că au reușit să doboare mai multe dintre rachetele lansate de ruși. Două rachete care zburau deasupra orașului Viniția din sud-vestul Ucrainei au fost doborâte, potrivit lui Anton Gherașcenko, consilier al Ministerului de Interne, potrivit CNN. Sergii Borzov, șeful administrației militare din regiunea Viniția, a declarat că cele două explozii pe care le-au auzit locuitorii ”au fost apărarea noastră aeriană”. În prezent se caută epavele rachetelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News