Din dorința de a-l avea alături pe Buzura
Într-un loc deosebit și într-un context emoțional aparte, vineri, 21 septembrie, în Sala de Marmura a Cercului Militar Național, a avut loc lansarea Fundației Culturale Augustin Buzura. Reuniunea a fost specială și încărcată de emoții din mai multe motive.
Unul dintre ele a fost faptul că dacă n-ar fi plecat dintre noi pe 10 iulie 2017, a doua zi, pe 22 septembrie 2018, scriitorul Gusti, cum îi ziceau prietenii, ar fi fost aniversat la împlinirea vârstei de 80 de ani.
Un alt motiv care a sporit intensitatea emoțională a fost faptul că evenimentul, organizat impecabil de către membrii familiei, a strâns laolaltă prieteni ai acestuia și personalități din lumea literară, dintre care mulți nu s-au mai văzut de la plecarea acestuia, în vara anului trecut.
Prezent la eveniment, fiind chiar personalitatea care a deschis întâlnirea, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a evocat amintiri din studenția sa la Cluj- Napoca, în care Buzura era o personalitate marcantă despre care studenții spuneau când îl vedeau trecând pe stradă: „Vine Buzura!" – „Era îngândurat, probabil după o noapte de scris, iar noi ne bucuram că îl vedeam!". Ioan Aurel Pop l-a caracterizat pe academician ca fiind „o efigie culturală a Transilvaniei și a țării care a purtat în sine toată povara și tot darul strămoșilor lui, care i-au transmis acest har extraordinar și acest talent ieșit din comun, pe care l-a purtat cu o demnitate ieșită din comun" (completare declarație Trinitas TV).
Cea mai emoționată persoană a fost chiar Anamaria Maior, fiica scriitorului, nelipsită de la lansările acestuia în ultimii ani, care în calitate de președinte al Fundației Buzura a declarat: „Cu sau fără viitoarea contribuţie a mea sau a familiei noastre, Augustin Buzura are un loc definitiv încrustat în stânca, în istoria literaturii române, a culturii române. Noi, un mănunchi de oameni apropiaţi care ne-am implicat în înfiinţarea şi activitatea Fundaţiei Culturale 'Augustin Buzura', avem obligaţia şi datoria să îl promovăm, să aducem mereu în actualitate omul, opera, atitudinea, sublima sa încrâncenare ardelenească şi patriotismul său, dar nu oricum, ci ducând mai departe, promovând excelenţa, evidenţiind valorile în care a crezut şi pentru care a luptat o viaţă, precum şi sprijinind tinerii valoroşi, care pot fi la rândul lor modele pentru viitor. E un prezent în care mediocritatea, pseudovaloarea, kitschul se ambalează strălucitor şi sunt prezentate cu zgomot şi fast drept virtuţi, valori şi modele de urmat. Buzura ar fi taxat cu virulenţa cunoscută toate acestea, aşa cum a făcut o viaţă asumându-şi toate riscurile" (Agerpres).
N-au lipsit de la eveniment nici soția, nepoții scriitorului, fiul și cumnata – scriitoarea Daniela Zeca - Buzura, care s-a descurcat excelent deși n-a avut un rol ușor în calitate de moderator, știut fiind faptul căci numai atunci când te afli în situația de a vorbi despre pierderea unui părinte, frate sau prieten drag poți înțelege cu adevărat cât de greu e să spui ceva public despre el fără să fi copleșit sufletește.
În cadrul galei, profesorului Jean Jacques Askenasy a primit Premiul de Excelență Augustin Buzura. A cesta a spus că „Buzura s-a urcat pe cele mai înalte trepte ale literaturii și privilegiul de a învăța de la el a fost unic".
Fundația va avea site propriu și își propune să se exprime societal prin intermediul acestuia și al revistei Cultura, dar mai ales prin proiectele pe care vrea să le aducă la îndeplinire, prin susținerea tinerilor talentați și valoroși din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News