Din ce în ce mai multe cazuri de tuberculoză. Medicii atrag atenția
Medicii atrag atenţia că se înmulţesc cazurile de tuberculoză.
Până la mijlocul lunii viitoare o caravană de depistare a acestei boli cu specialişti de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti se află în judeţul Harghita, situat pe ultimul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor. Medicii au descoperit însă că, după Covid, au început şi aici să apară tot mai multe îmbolnăviri. În această perioadă când nu mai există restricţiile din pandemie vor fi tot mai multe cazuri, estimează coordonatorul programului de depistare a tuberculozei din judeţul Harghita, medicul Szanto Maria, scrie Rador
"În cursul anului 2022, la nivel judeţean am luat în evidenţă 39 de cazuri. Anii trecuţi ştim că a fost pandemia. Oamenii acuma încep să se ducă la medic şi o să avem acum o creştere semnificativă, credem noi, după pandemie. Erau secţii de pneumoftiziologie care au fost închise pentru că au fost luate ca şi spital Covid şi pacientul stăteau acasă sau în alte judeţe, dacă era un caz agravat", a declarat Szanto Maria.
Realizator: Caravana face parte dintr-un proiect multinaţional, cel mai mare de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 14 milioane de euro, transmite Radio România Târgu Mureş.
Citește și:
OMS: Cazurile de tuberculoză cresc pentru prima dată în ultimii ani. Care sunt cauzele
Agenția de sănătate a ONU a declarat că peste 10 milioane de oameni din întreaga lume s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2021, o creștere cu 4,5% față de anul precedent. Aproximativ 1,6 milioane de oameni au murit, mai susține OMS, scrie AP News.
OMS a mai spus că restricțiile legate de COVID-19, inclusiv blocajele și protocoalele de distanțare fizică, au împiedicat, de asemenea, serviciile de tratare a tuberculozei și ar fi putut determina unii oameni să nu meargă la unitățile de sănătate de teama să nu se îmbolnăvească de coronavirus.
Oficialii au adăugat că scăderea economiei globale a fost, de asemenea, un factor, spunând că aproximativ jumătate din toți pacienții cu TBC și familiile lor se confruntă cu ”costuri totale catastrofale” din cauza tratamentului lor. OMS a cerut ca mai multe țări să acopere toate cheltuielile cu diagnosticarea și tratamentul tuberculozei.
După COVID-19, TBC este cea mai mortală boală infecțioasă din lume
Este cauzată de bacterii care afectează de obicei plămânii. Germenii se răspândesc în mare parte de la o persoană la alta în aer, cum ar fi atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.
TBC afectează mai ales adulții, în special cei care sunt subnutriți sau au alte afecțiuni precum HIV; peste 95% din cazuri sunt în țările în curs de dezvoltare.
Potrivit raportului OMS, doar una din trei persoane cu TBC rezistentă la medicamente primesc tratament.
”TBCul rezistent la medicamente este vindecabil, dar în mod alarmant, cazurile sunt în creștere pentru prima dată în ultimii ani”, a spus dr. Hannah Spencer, care lucrează cu Medicii fără frontiere în Africa de Sud. ”Este urgent ca tratamentele mai scurte, mai sigure și mai eficiente să fie extinse acum.” Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News