Data publicării:

Din cauza migranților trimiși de Lukashenko, Lituania ridică un zid la granița cu Belarus, iar Letonia a decretat stare de urgență

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Lituania ridică un zid la granița cu Belarus, iar Letonia a decretat stare de urgență / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Lituania ridică un zid la granița cu Belarus, iar Letonia a decretat stare de urgență / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Parlamentul lituanian a votat ridicarea unui zid la granița cu Belarus. În același timp, din cauza migranților, Letonia a decretat stare de urgență.

Seimas-ul Lituaniei a aprobat marți, 10 august, un pachet de legi privind construirea unui zid la frontiera cu Belarus, informează Realitatea.md, care citează agenția de presă TASS. Proiectul a fost înaintat pentru a opri migranții din Belarus, care, în ultima perioadă, traversează ilegal granița într-un număr record.

Zidul urmează să fie înalt de 4 metri, din metal, acoperit cu sârmă ghimpată. În fața zidului va fi instalat încă un rând de sârmă ghimpată, cu înălțimea de 3 metri. Costurile se ridică la 152.000.000 de euro, iar banii vor fi luați din bugetul lituanian.

Deși Lituania conta pe susținerea financiară a Uniunii Europene, oficialii europeni au declarat că nu finanțează proiecte de construire a zidurilor sau îngrădirilor.

Potrivit premierului Ingrida Simonyte, în Lituania, țară cu 2,8 milioane de locuitori, există de „20 de ori” mai multe persoane care au traversat frontiera în comparaţie cu 2020 sau 2019.

Grănicerii lituanieni au arestat de la începutul anului 2021 peste 1.500 de migranţi provenind din Belarus, faţă de 81 în întregul an 2020.

Migranții belaruși au ajuns în Lituania, Letonia și Polonia. Autoritățile din aceste țări îl acuză pe președintele Alexandr Lukașenko de faptul că folosește migranții pentru a exercita presiuni asupra UE, notează Publika.

Letonia declară starea de urgenţă

 

Letonia a declarat starea de urgenţă în timp ce sute de migranţi s-au adunat de-a lungul frontierei ţării cu Belarus, în ceea ce se crede că este o acţiune deliberată a Minskului, relatează DPA.

Starea de urgenţă se aplică în mai multe regiuni din sud-estul şi sudul ţării, aproape de graniţa cu Belarus. Ea este în vigoare până pe 10 noiembrie, a anunţat guvernul de la Riga.

Măsura permite poliţiei de frontieră să trimită înapoi migranţii care au intrat ilegal în ţară din Belarusul vecin, folosind forţa dacă este nevoie, potrivit agenţiei de presă BNS.

Lukahsenko a amenințat UE cu migranți din Orientul Mijlociu

Preşedintele belarus Aleksandr Lukashenko a ameninţat deschis că va trimite migranţi din ţările devastate de război precum Siria, Afganistan şi Irak, ca represalii pentru sancţiunile impuse de Uniunea Europeană pentru încălcările grave ale drepturilor omului în Belarus, în urma rezultatelor disputate ale alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Trecerile ilegale de frontieră în Lituania, parte a blocului comunitar, au crescut recent semnificativ şi guvernul lituanian a declarat starea de urgenţă pentru a i se permite să răspundă mai repede.

Până în prezent, 283 de persoane au fost arestate pentru trecere ilegală a frontierei în Letonia numai în ultimele patru zile. Peste 340 de persoane în total au fost arestate în ultimele luni.

UE are în vedere impunerea unor sancţiuni suplimentare împotriva lui Lukaşenko pentru instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice.

Protestele în masă din Belarus în vara trecută au fost declanşate de alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, considerate pe larg ca trucate, potrivit Agerpres. Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi potrivit comisiei electorale a ţării şi a fost învestit pentru un al şasea mandat prezidenţial succesiv, potrivit Junral.md.

CITEȘTE ȘI   -   Aleksandr Lukashenko spune că va pleca foarte curând din funcție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel