Diminețile bune există! De ce îți este greu să te trezești și cum să schimbi asta
Află în articol de ce îți este greu să te trezești și cum poți să schimbi acest lucru.
Dacă nu vă puteți trezi în niciun fel devreme și vă luptați mereu cu tentația de a amâna alarma cu încă zece minute, atunci acest articol este cu siguranță pentru dumneavoastră. Problemele legate de trezitul dimineața pot indica o tulburare de somn și pot necesita o schimbare a stilului de viață. Asta spune medicul de familie Stacy Sampson pentru Healthline, scrie vikna.tv. Aflați în continuare de ce vă este greu să vă treziți dimineața, ce să faceți în privința asta și cum să identificați lipsa de somn.
De ce este greu să te trezești dimineața
Pot exista mai multe motive pentru aceasta: un stil de viață nesănătos, boli sau luarea anumitor medicamente. printre principalele motive se numără:
1. parasomnia (somnambulism, vorbire în somn, coșmaruri);
2. apneea în somn - oprirea temporară a respirației în timpul somnului;
3. deficitul de somn;
4. stresul și anxietatea;
5. depresia;
6. tulburările de ritm circadian;
7. anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele;
8. durerea cronică.
Ce să faci ca să te trezești mai ușor dimineața
Medicul Stacy Sampson a oferit mai multe sfaturi despre cum să dormi mai bine și să te trezești mai ușor dimineața:
1. Respectați un program de somn. Dacă te culci și te trezești în același timp tot timpul, vei ajunge să te trezești la ora potrivită fără alarmă. Cu toate acestea, nu ar trebui să existe excepții în weekend sau de sărbători.
2. Atenție la ritmurile circadiene: nu beți băuturi cu cofeină cu mai puțin de șase ore înainte de culcare, evitați somnul lung, limitați consumul de alcool și nu folosiți gadgeturi înainte de culcare.
3. Pune-ți ceasul cu alarmă departe de pat. Așa va trebui să te ridici din pat pentru a opri alarma. Asta va reduce, de asemenea, riscul de a adormi din nou.
4. Creați-vă un meniu echilibrat. Pentru un somn sănătos și energie în timpul zilei, trebuie să consumați fructe, legume, cereale integrale (pâine, cereale), precum și alimente bogate în omega-3 (pește gras, caviar, semințe, nuci, soia, ulei de in).
5. Faceți exerciții fizice regulate. Sportul îmbunătățește somnul și combate insomnia, somnolența excesivă, anxietatea și depresia. Mișcarea crește, de asemenea, nivelul de energie și reduce senzația de oboseală.
6. Plimbă-te la lumina zilei. Acest lucru ajută la readucerea ritmurilor circadiene la normal, ceea ce înseamnă un somn mai bun. Prin urmare, este recomandat ca imediat după trezire, să deschideți draperiile și fereastra, sau și mai bine, să mergeți la o plimbare de dimineață.
Dacă aceste sfaturi nu te ajută și este încă foarte greu să te trezești dimineața, atunci ar trebui să te adresezi unui somnolog - un medic care lucrează cu tulburările de somn. El vă poate pune un diagnostic exact și vă poate prescrie terapia adecvată.
Cum să detectați privarea de somn
Pe lângă o trezire dificilă, lipsa somnului poate fi indicată de:
1. căscatul excesiv;
2. iritabilitate;
3. lipsa de motivație;
4. oboseală;
5. somnolență excesivă în timpul zilei;
6. apetit crescut.
Prin urmare, dacă aveți în mod constant aceste simptome, atunci ar trebui să vă gândiți să vă schimbați stilul de viață, rutina de somn și să vă consultați cu un specialist în domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News