Data actualizării:
Data publicării:

Diferenţa dintre Portugalia şi România. Bulai: După război, jumătate dintre bonele de la Paris erau portugheze, cum e cu badantele românce în Italia

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Lisa Fotios, Pexels
Fotografie de la Lisa Fotios, Pexels

Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre diferenţa dintre Portugalia şi România, plecând de la faptul că şi portughezii au trecut prin perioade de sărăcie extremă. Cum au reuşit, însă, ibericii să se ridice şi să îşi depăşească condiţia, în timp ce românii continuă să se plângă?

"A fost o sărăcie cruntă. În secolul XVIII, că a ajuns Voltaire să nu mai creadă în Dumnezeu, în Lisabona a fost un cutremur, a luat foc oraşul, oamenii s-au refugiat pe malul mării, unde, ce să vezi, a venit tsunami-ul. Şi nu au abandonat Lisabona. Sărăcie din timpul dictaturii lui Salazar, nenorociri, după război bonele de la Paris erau jumătate portugheze, cum e la noi cu badantele din Italia. Şi uite că e bine mersi Portugalia, lumea nu trăieşte rău, suporterii naţionalei muşcau din duşmani, nu îşi pun mâna în cap că sunt cei mai răi, etc. De unde diferenţa asta? Că la noi parcă e sfârşitul lumii", a întrebat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Totuşi, Portugalia a fost o mare putere medievală, un stat cu tendinţe imperialiste, chiar dacă e o piticanie din punct de vedere al dimensiunii. În Brazilia se vorbeşte portugheză, pentru că, să nu uităm, sub pavilion portughez au ajuns marii navigatori. E altă istorie. Îi găseşti uşor mândrindu-se cu o istorie de 500 de ani în urmă. Asta cu mersul la Paris au făcut-o şi italienii...", a replicat Bulai. 

"Da, dar ai noştri pleacă trântind uşa, că nu se mai întorc, înjură, şi pe bună dreptate, că stau la coadă la vamă sau ca să îşi preschimbe paşaportul", a mai spus Val Vâlcu. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Youtube video image

Bulai: E mai ușor să critici România. Asta pentru că la nivel înalt există acest model

Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii Nod în papură, despre un trend pe care unii români l-au îmbrățișat: un soi de rușine de a lăuda România, o tendință de degradare morală și socială a cărei sursă poate fi individuală chiar la nivelurile conducerii acestei țări, în clasa politică.

”E de bon ton și este ușor ridicol să lauzi România și mai ușor să critici România. Asta pentru că la nivel înalt există acest model. Ce cult există pentru limba română pentru politicienii din România? Chestia asta, foarte demonstrativă, de imagine... sunt creștini și buni creștini de Crăciun și ne comportăm la categoria ”senzațional”: Vai, o familiuță de nu știu unde, care e vai de capul ei, o ajutăm! Repet, a cel tonus care dă bine și care creează acea rușine de a te da român. Adică, cel mai bun exemple este că dacă dai unor tineri, sau la cine vrei tu, zece tricouri cu drapelul american o să zică ”Mulțumesc, tricouri foarte drăguțe”. Dacă în schimb le dai tricouri cu drapel românesc, o să zică: ... ”Eu mă îmbrac așa?” , a declarat sociologul Alfred Bulai.

Paradoxul crizei: Coada nu e la supa săracilor. La iahturi te programezi cu ani înainte

"A venit criza din 2008 şi a redus clasa mijlocie, dar a crescut numărul miliardarilor. A venit criza pandemică, şi s-a întâmplat la fel. Dacă te uiţi unde e coadă, nu e la supa săracilor, e la Porsche. Şi Porsche e ieftin, pentru faliţi. La Lamborghini, la iahturi. Te programezi la iahturi ca la chirurgie, cu ani înainte, ca la marii profesori", a punctat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Marea problemă este că oamenii nu înţeleg că în orice criză, de orice natură, de la război la crize economice severe, unii sărăcesc, chiar mor, dar unii se îmbogăţesc", a replicat sociologul Alfred Bulai. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel