Diferența dintre COVID și variola maimuței. Dr. Marinescu: Vorbim de un virus care se transmite greu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
În România a fost confirmat primul caz de variola maimuței. Cum se manifestă și ce măsuri trebuie luate pentru a evita infectarea cu acest virus.

Confirmarea primului caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate, atrage atenția cu privire nu doar la modul de transmitere, care se realizează prin ”contact direct și prelungit”, cât mai ales asupra măsurilor pe care populația trebuie să le ia pentru a se feri de infectarea cu acest nou virus.

De altfel, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.

”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.

”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul.

Primul caz de variola maimuței, diagnosticat în România

Cum ne protejăm de variola maimuței

”Fie că vorbim de un contact direct cu o persoană care are o simptomatologie destul de clară, adică erupție cutanată, cu vezicule, cred că ar trebui în primul rând să ne ferim de persoana bolnavă sau persoana suspectă. Este vorba de un contact apropiat și atunci riscul nu este dacă merg la supermarket sau mă întâlnesc într-o anumită zonă cu cineva, chiar dacă este spațiu închis”, a explicat medicul, precizând că în cazul contactului sexual ”riscul este categoric mai mare de transmitere, dar nu s-a demonstrat că este o boală cu transmitere sexuală, ci este vorba doar de contactul direct și prelungit, care apare mai degrabă atunci.”

Totodată, medicul a mai precizat că pot exista și obiecte contaminate, care ar putea să transmită, dar că cel mai probabil este acel contact ”direct și prelungit” cu o persoană care are această erupție.

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel