Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Dr. Bălănică, despre greșeala care duce la eșec: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 27 oct 2022, 19:37
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Dietele sunt extrem de riscante în momentul în care nu sunt ținute după sfaturile avizate ale specialiștilor.  

Dietele pot fi urmate de oricine. Internetul abundă de tot soiul de diete, sau rețete și chiar medicamente care promit minuni în privința greutății. Numai că toate acestea vin cu niște costuri. Sunt cazuri în care anumite diete ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața, mai ales atunci când acestea nu sunt recomandate de specialiști în urma unor consulturi medicale de specialitate. 

Dietele ”impuse” de presiunea socială

Dietele sunt și consecința presiunii sociale la care sunt expuși, în special tinerii. Este și cazul adolescentului din Botoșani care a ajuns la Terapie Intensivă după ce a urmat o dietă cu medicamente naturiste comandate de pe Internet. 

Dr. Florin Ioan Bălănică, cu peste 22 de ani de experiență în sănătate, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt riscurile la care se supun tinerii și nu numai în momentul în care aleg să urmeze o dietă fără a avea un plan medical întocmit de specialiști. 

”Este regretabil ce se întâmplă cu tinerii atunci când își doresc să producă o schimbare din punct de vedere al aspectului și atunci când, din punct de vedere emoțional, aceștia nu sunt susținuți. Tinerii, în special adolescenții, sunt o categorie care este supusă permanent unei presiuni atât din perspectiva familiei cât și din perspectiva educației, a școlii, a examenelor, din perspectiva aspectului și a grupului social din care fac parte.

Aceștia vor alege ceea ce au la îndemână, pentru că există o lipsă a informației sau stresul emoțional este atât de mare încât aproape că nu mai contează. Întotdeauna în momentul în care am prezentat ce presupune o dietă sau ce presupune intervenția nutrițională în intervenția unei patologii cum este obezitatea, am tras un semnal de alarmă raportat la diete, pilule, ceaiuri care sunt prea disponibile fără o prescripție medicală.

Tinerii pot comanda de pe Internet orice variantă de bulină sau ceai, pot accesa orice variantă de scădere în greutate doar la un click distanță, dar toate aceste lucruri nu sunt nici personalizate, nici adaptate, iar studiile științifice au arătat că scăderea în greutate făcută nepotrivit are același risc de mortalitate ca și boala cardiovasculară, principala cauză de mortalitate în România și în lume”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Florin Ioan Bălănică. 

Dietele, riscuri pentru inimă

Dietele pot pune în pericol sănătatea. Sunt cazuri în care dietele pot provoca inclusiv decesul persoanei care urmează o astfel de cură, mai ales în cazurile în care diferitele medicamente sau ceaiuri care promit efecte miraculoase sunt cumpărate fără nicio prescripție medicală. 

”În cazul acestui adolescent (n.r. cel de la Botoșani care a ajuns la terapie intensivă din cauza unei diete), funcția cardiacă a fost afectată întrucât un produs pe care l-a consumat în mod constant a avut acest efect. Efect care probabil că nu a fost nici specificat de producător, dar și dacă ar fi fost specificat nu cred că ar fi fost luat în seamă.

De aceea, niciodată nu vor recomanda unei persoane să țină o dietă sau să consume un ceai sau un supliment care are ca indicație scăderea în greutate, dar voi încuraja intervenția nutrițională corectă, un stil de viață sănătos.

Această atenționare pe care o fac nu înseamnă că oamenii se vor opri în a aborda diete sau pilule și vor asculta acest sfat. Nu se va întâmpla acest lucru”, a mai explicat medicul. 

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?