Dieta vegetariană: de ce nu ajută întotdeauna la slăbire
Dieta vegetariană nu garantează întotdeauna un proces de slăbire. Află ce greșeli din acest mod de alimentație se plătesc cu prețul kilogramelor suplimentare.
A ține o dietă vegetariană nu înseamnă întotdeauna că te alimentezi sănătos. De exemplu, dacă mănânci zilnic chifteluțe de soia prăjite în ulei ori cartofi prăjiți, nu putem vorbi despre slăbire și nicidecum de un regim de viață sănătos.
Dieta vegetariană: gătește corect alimentele
Pentru a te feri de îngrășare atunci când alegi dieta vegetariană ca mod de alimentație este important să utilizezi metode sănătoase de preparare a alimentelor (salate crude, fierbere la abur, coacere în cuptor) și să nu exgerezi cu cantitatea de zahăr și carbohidrați, informează Prevention.com.
Să nu uităm că pâinea, pastele în exces, orezul alb, cartofii, biscuiții îngrașă pe oricine!
Adesea, în dieta vegetarienilor predomină carbohidrații în defavoarea proteinelor, ceea ce este greșit. Aportul de proteine trebuie asigurat în continuare, iar cerealele integrale, leguminoasele precum mazărea, fasolea, lintea și nucile trebuie introduse în dieta vegetariană ca surse de proteine, recomandă dr. Julie Devinsky, nutriționist la Mount Sinai Hospital din New York.
Atenție la fructe!
Și fructele în exces duc la îngrășare și la suprasolicitarea ficatului prin aportul crescut de fructoză, care nu este altceva decât zahărul din fructe.
„Poți să exagerezi cu afinele la fel cu exagerezi cu hotdogul”, avertizează Robyn Goldberg, nutriționist în California, citat de Prevention.
Regula caloriile este valabilă indiferent de dietă. Ca să pierzi kilogramele în plus, numărul caloriilor consumate prin mâncare trebuie să fie mai mic decât cel al caloriilor arse prin activitatea fizică, iar asta e valabil pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care adoptă dieta vegetariană.
Surse de fibre și grăsimi sănătoase
În dieta vegetariană este important să optezi pentru grăsimi sănătoase din avocado, măsline, ulei de măsline și nuci, spune la rândul său dr. Nancy Rahnama, specialist în chirurgie bariatrică.
Pentru un aport de fibre care ajută la slăbire se recomandă o proporție mai crescută de legume rădăcinoase: țelină, ridichi, sfeclă roșie, precum și salate proaspete, castraveți, ardei, roșii, amestecate cu diverse semințe. Ciupercile, dovleceii, vinetele nu trebuie să lipsească din dieta vegetariană.
Dacă vrei să urmezi o astfel de dietă, un sfat important ar fi să te adresezi unui medic nutriționist care să îți organizeze inițial ingredientele permise și să îți ofere sugestii punctuale cu privire la modul de preparare și combinare a alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News