Data publicării:

Dieta Spartanilor. Femeile din Grecia Antică SLĂBEAU cu măsline, brânză şi smochine

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Regele Leonidas, siluetă de invidiat / Foto: Pxhere
Regele Leonidas, siluetă de invidiat / Foto: Pxhere

Femeile din Sparta şi deopotrivă bărbaţii aveau un regim alimentar marcat de disciplină şi atenţie sporită la cantităţi. Este şi motivul pentru care în toate ilustraţiile din cărţi şi enciclopedii, spartanii apar mereu cu trupuri zvelte şi bine definite.

Sparta a fost capitala antică a districtului Laconia din sud-estul peninsulei Peloponez, sud-vestul Greciei, spațiu vestit pentru duritatea războinicilor. Împreună cu regiunile înconjurătoare, forma unitatea regională a Greciei de astăzi, potrivit Britannica. Spartanii erau cunoscuţi pentru disciplină, rigoare și austeritate, calități prezente inclusiv în obiceiurile alimentare. Nu-și permiteau să mănânce pe săturate şi să se răsfețe cu bucate alese, deoarece erau învăţaţi de mici că lăcomia trebuie ținută sub control iar de obezitate nici nu se punea problema. Li se inocula de la vârste fragede că trebuie să fie supli, cu musculatură puternică, să nu aibă burtă şi să se hrănească selectiv, fără mâncăruri grase şi cu cantităţi de alcool limitate.

Dieta spartanilor antici era constituită în așa fel încât să ofere cât mai multă energie și putere cu putință, fără a afecta stomacul sau digestia. Alimentele de bază ale regimului acestora conțineau elemente care contribuiau direct la menținerea unei sănătăți optime.

Măslinele, nelipsite de la orice masă

În Grecia Antică, măslinul ocupa un loc important, atât în dieta cetățenilor, cât și în economia orașelor. Măslina era o sursă de acizi grași, oferind corpului fibrele și mineralele de care avea nevoie, dar și vitamina E, care este un antioxidant natural. Despre această vitamină se mai credea că are proprietatea de a încetini moartea celulară și osteoporoza, precizează Greece High Definition.

Brânza, vedeta din farfurie

Brânza era de asemenea un aliment-cheie în Grecia Antică, însoțind mai mereu felul principal. Spartanii ştiau că aceasta era o sursă consistentă de proteine și calciu. Studiile recente au arătat și faptul că este o sursă bogată de acid linoleic conjugat. Despre acest acid se crede că ar avea proprietăți anti-cancerigene, anti-obezitate, dar și de susținere a masei musculare.

Smochinele, sursă de fibre și antioxidanți

Când spui smochine spui...Grecia. Aşa se face că erau mereu prezente pe masa spartanilor, nu doar ca desert dar şi ca fel principal. Femeile ştiau să le gătească în diferite feluri, de la tocăniţe dulci până la dulceaţă şi compot. Sunt o sursă excepțională de fibre și mai bogate în antioxidanți decât multe alte fructe. Unele cercetări ale Universității Rutgers au arătat că smochinele ar fi o sursă bună de Omega-3 și fitosteroli. Aceștia din urmă contribuie la reducerea colesterolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel