Urmărește emisiunea live
Dieta, menopauza. Alimente recomandate femeilor pentru păstrarea fertilității
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Pește gras, leguminoase, vitamina B6 și zinc, acestea sunt ingredientele unei diete care poate amâna cu până la 3 ani apariția menopauzei, potrivit unui studiu. 

O alimentație bogată în pește și leguminoase ajută la păstrarea fertilității femeilor timp mai îndelungat, relevă un studiu publicat în revista Journal of Epidemiology and Community Health. 

În schimb, o dietă bogată în carbohidrați rafinați precum pastele și orezul poate grăbi apariția menopauzei. 

Menopauza survine, în general, în jurul vârstei de 50 de ani. Ovarele își întrerup activitatea hormonală, ceea ce antrenează pierderea fertilității, precum și unele efecte colaterale manifestate prin bufeuri, tulburări de somn, irascibilitate, stări depresive, dureri articulare, luare în greutate, pierderea densității osoase. 

Această etapă a vieții, uneori destul de greu de suportat pentru unele femei, poate fi amânată în mod natural, iar simptomele pot fi îmblânzite cu ajutorul unei diete specifice. 

Dieta pentru o menopauză ușoară

Studiul citat a fost efectuat pe un eșantion de 35.000 de femei britanice, cu vârste între 35 și 69 de ani, care le-au dat cercetătorilor detalii despre obiceiurile alimentare zilnice. De asemenea, au fost raportate informații despre factori care pot influența vârsta de apariție a menopauzei: greutate, activitate fizică, tratamente hormonale de substituție, naștere.

Analizând dieta participantelor, medicii au constatat influența hranei asupra instalării menopauzei. Astfel, dieta bazată pe un consum bogat de pește și leguminoase (mazăre, fasole) se asociază cu amânarea menopauzei cu aproximativ 3 ani. Un aport suplimentar de vitamina B6 și zinc contribuie la același efect. 

Potrivit cercetătorilor, leguminoasele sunt bogate în antioxidanți, iar peștele în acizi grași omega 3, nutrienți cu rol important în combaterea îmbătrânirii precoce. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel