Data publicării:

Dieta ketogenică, la modă. Pentru unii părinți, însă, înseamnă viața copilului lor. Boala care face ca părintele să se transforme în paznic

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Dieta keto este acum la modă printre persoanele care vor să își recupereze sau să își păstreze silueta ideală. Pentru unii părinți, însă, dieta ketogenică înseamnă viața copilului lor.

„Fiecare aliment pe care îl primește copilul nostru este cântărit pe cântarul de bijuterie”, spune Elena Buliga, mama unui copil cu deficit de GLUT1, o boală rară cu impact devastator. „Persoanele cu această afecțiune genetică nu au voie să consume carbohidrați. Dacă ar mânca doar câteva grame de cipsuri, o felie de pâine sau o ciocolată, copilul ar intra în comă hiperglicemică”.

Sindromul GLUT 1 este o afecțiune genetică rară caracterizată prin deficitul unei proteine care asigură  transportul glucozei din sânge în celulele creierului. Fără glucoza ce furnizează energia creierului, acesta nu poate funcționa. Părinții ajung la medicul neurolog, fiindcă  boala se manifestă prin convulsii, prin crize de epilepsie, care încep cel mai adesea în primele luni de viață, dar în unele cazuri crizele după  la doi-trei ani de viață.  Chiar dacă nu apar convulsiile, lipsa energiei pentru creier duce la întârzieri în dezvoltare și la probleme neurologice. Sindromul de deficit al transportorului de glucoză de tip 1 are o incidența estimată la naștere de 1 la 90.000.    

Nu există nicio soluție terapeutică, doar dieta poate ajuta copilul să trăiască și să se dezvolte cât mai aproape de normal. Regimul imită starea de înfometare și determină organismul să ardă în loc de zahăr grăsimi pentru a produce energie. Cu ajutorul dietei, organismul produce cetone, care pot fi utilizate de creier ca alternativă la glucoză. Cu cât regimul este impus mai devreme cu atât evoluția copilului este mai bună.

Continuarea materialului pe DCMEDICAL.RO!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel