Proteste masive în Mozambic împotriva partidului aflat la putere. Poliția intervine cu gaze lacrimogene
Poliția din Mozambic a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari în capitala Maputo, joi, în cadrul celei mai mari demonstrații de până acum împotriva partidului Frelimo, aflat la putere de 49 de ani și declarat câștigător al unei alegeri contestate luna trecută, informează Reuters.
Citește și: Un oraș antic misterios, vechi de 4.000 de ani, a fost găsit în deșert / foto în articol
Nemulțumirile au crescut constant de la anunțarea rezultatelor alegerilor din 9 octombrie, care au prelungit mandatul Frelimo. Grupurile pentru drepturile omului au raportat că, de la acea dată, cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața în urma intervențiilor poliției asupra protestatarilor.
Alegerile au fost puternic contestate, iar mulți tineri au ales să sprijine candidatul independent Venancio Mondlane, care a acuzat Frelimo de fraudă electorală și a încurajat manifestațiile. Protestatarii au scandat „Puterea poporului” și „Frelimo trebuie să plece”, blocând străzi cu anvelope incendiate și afișând pancarte improvizate în semn de susținere pentru Mondlane.
„Acum este momentul. Dacă nu ne ridicăm acum, nimic nu se va schimba”, a declarat Julia Macamo, o vânzătoare ambulantă în vârstă de 55 de ani și mamă a șase copii, care a fost afectată de gazele lacrimogene în timp ce protesta în cartierul Maxaquene. „Este timpul să spunem adio lui Frelimo”.
Adriano Nuvunga, directorul Centrului pentru Democrație și Drepturile Omului din Mozambic, a declarat că țara nu a mai văzut demonstrații de o asemenea amploare. Grupurile societății civile și observatorii internaționali au subliniat că alegerile au fost nedrepte și că rezultatele au fost modificate.
The population of Mozambique is currently protesting against electoral fraud. The police have been using tear gas and live bullets against the people, and many have died. We ask for your help in sharing this information. pic.twitter.com/AarwHg4WAE
— Something else (@le_realiste01) November 7, 2024
Frelimo a fost anterior acuzat de fraudă electorală, dar partidul a negat aceste acuzații. Protestele din trecut, provocate de acuzațiile de manipulare a voturilor, au fost de o amploare mult mai mică.
Președintele Filipe Nyusi nu a făcut nicio declarație de când protestele s-au intensificat, însă ministrul său al Apărării a amenințat că va trimite armata și a avertizat împotriva încercărilor de preluare a puterii.
Consiliul Constituțional din Mozambic încă nu a certificat rezultatele alegerilor, proces care durează, în mod obișnuit, aproximativ două luni. Marți, Consiliul a ordonat Comisiei Electorale să clarifice în 72 de ore de ce au existat discrepanțe în numărul de voturi înregistrate pentru alegerile prezidențiale, legislative și provinciale, conform unei scrisori obținute de Reuters.
Multe persoane din Mozambic și-au exprimat frustrarea față de lipsa oportunităților economice, deși țara este bogată în resurse naturale. Companiile TotalEnergies și Exxon Mobil desfășoară proiecte de miliarde de dolari pentru exploatarea gazelor în nordul țării, dar acestea au fost suspendate din cauza unui conflict armat cu insurgenți islamiști.
„Generația noastră trebuie să acționeze acum pentru a asigura un viitor mai luminos pentru cei care vin după noi”, a spus Jessica Muando, o activistă socială și studentă în vârstă de 22 de ani. „Suntem hotărâți să ne asumăm riscurile”.
Africa de Sud și-a închis principalul punct de trecere a frontierei din motive de securitate și a emis o recomandare cetățenilor să evite călătoriile în Mozambic, cu excepția celor esențiale. Compania sud-africană de logistică Grindrod a anunțat joi că a suspendat operațiunile portuare și terminale în Mozambic, din motive de siguranță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News