Dieta DASH. Alimentele permise care ajută la slăbit, dar și la scăderea tensiunii arteriale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dieta DASH. Alimentele permise care ajută la slăbit, dar și la scăderea tensiunii arteriale / Foto: Pixabay, de Skica911
Dieta DASH. Alimentele permise care ajută la slăbit, dar și la scăderea tensiunii arteriale / Foto: Pixabay, de Skica911
Află în articol ce alimente sunt permise în dieta DASH.

Regimul DASH este acronimul pentru Dietary Approches to Stop Hypertension și a fost inventat la sfârșitul anilor 80 de către cardiologi. Această dietă, pe lângă slăbit, scade tensiunea arterială și riscul cardiovascular. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat la Pro Tv care sunt alimentele permise în această dietă.

"Asemănător cu dieta mediteraneană, regimul DASH limitează consumul de alimente transformate și ultra procesate, bogate în zahăr grăsimi și sare. Se pune accentul pe produsele integrale, cu indice glicemic redus. Proteinele din carne, pește și ouă sunt și ele bine reprezentate, pe motiv că țin de foame și ajută la slăbit. Sarea este limitată la o linguriță/zi și se încurajează consumul de legume verzi bogate în potasiu, mineral care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Inițial acest regim era recomandat persoanelor cu hipertensiune. Ulterior a fost extins la toți cei care își doresc o alimentație echilibrată, mai ales când există diabet obezitate și boli cardiovasculare în antecedentele familiale. Indiferent că este vorba de adulți sau copii, principiile acestei diete pot fi aplicate pe termen lung, ca model de alimentație pentru un stil de viață sănătos.", a explicat Mihaela Bilic.

Alimentele permise și cantitatea lor

"Legume: 3-5 porții/zi. O porție înseamnă un castronel de frunze verdețuri și crudități.

Fructe: 2-3 bucăți/zi

Paine: 3 felii/zi sau 3 porții de cereale. O porție înseamnă 3 linguri de paste fierte, orez sau quinoa.

Produse lactate: 1-3 porții/zi. O porție înseamnă un pahar de lapte, un iaurt sau 30g brânză.

Carne, pește, ouă 2-4 porții/zi. O porție înseamnă un ou sau 50 g carne gătită.

Ulei: 2 linguri/zi, ideal consumat crud

Semințe și oleaginoase: 3-5 porții pe săptămână. O porție înseamnă 2 linguri, adică 40 g.

Leguminoase de tipul fasole, boabe, mazăre, linte, naut: 2 porții pe săptămână. O porție înseamnă 5 linguri de boabe fierte.

Zahăr de orice fel: 5 lingurițe pe săptămână

Sare: mai puțin de o linguriță/zi (sub 2,3g)

Ca reguli generale este de preferat consumul de pește și carne albă în loc de carne roșie, produse lactate în loc de brânzeturi și cașcaval și semințe în loc de ulei. Se pot pierde în medie 3,5 kg în 10 săptămâni și 16 puncte din presiunea sistolică după o perioadă de 4 luni de dietă.", a mai spus nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel