Diareea călătorului. Boala care îți poate strica vacanța
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Diareea călătorului, numită și turista, este o enterocolită acută ce apare frecvent în timpul călătoriilor. Despre zonele în care apare frecvent, cauze, simptome și tratament ne vorbește dr. Adelina Popescu, medic gastroenterolog. 

Diareea călătorului este o infecție intestinală ce apare la persoanele care călătoresc. „Principala manifestare este apariția scaunelor moi, ce poate fi asociată și cu alte simptome precum febra, durerile abdominale sau vărsăturile. Se estimează că între 20 și 50% dintre cei care călătoresc către țările în curs de dezvoltare pot face această infecție intestinală. Destinațiile ce pot predispune la apariția diareei călătorului sunt: Asia, Africa, Estul Mijlociu, Mexic, America Centrală și de Sud. Riscul este moderat în Europa de Sud, Rusia și China”, explică dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterologie la clinica DigestMed.

Însă în sezonul cald, prielnic răspândirii bacteriilor care contaminează alimentele și în condițiile nerespectării regulilor de igienă, riscul de a contracta o enterocolită există în orice regiune turistică, inclusiv în țara noastră.

Diareea călătorului: cauze și simptome

În peste jumătate dintre cazuri, bacteriile sunt responsabile de acest tip de enterocolită. Potrivit dr. Adelina Popescu, „Escherichia coli enterotoxigen, Shigella, Salmonella și Campilobacter sunt cele mai frecvente bacterii implicate. Giardia este altă cauză frecventă ce poate determina apariția diareei călătorului. Cauzele virale sunt mai puțin frecvente și cuprind norovirus, rotavirus sau astrovirus”.

Calea de transmitere a infecției este orală, prin mâini nespălate, prin consumul apei sau a unor alimente contaminate.

„Debutul simptomelor este brusc, cu apariția diareei ce este frecvent însoțită și de alte simptome precum: greață, vărsături, febră, dureri abdominale; dacă simptomatologia persistă mai mult de 5-7 zile, pot apărea semne de deshidratare, motiv pentru care este necesară prezentarea la medic. În general, diareea călătorului este o afecțiune autolimitată, care se poate rezolva de la sine în 3-4 zile, fără tratament. Prezentarea la medic se face în situația în care apare febră înaltă (t>39 grade C), vărsături prelungite și scaune cu sânge”, semnalează dr. Adelina Popescu.

Diareea călătorului: cine e predispus

Factorii de risc ce predispun la apariția diareei călătorului pot fi: regiuni turistice în curs de dezvoltare sau subdezvoltate precum cele menționate anterior, sezonul cald care întreține răspândirea și multiplicarea bacteriilor enterotoxigene, obiceiuri alimentare și igienice necorespunzătoare, un sistem imunitar scăzut prezent în general la persoanele cu boli cronice (diabet, ciroze hepatice, boli inflamatorii intestinale, transplant de diferite organe, neoplazii, boli hematologice etc.), consumul frecvent de medicamente care diminuează aciditatea din stomac, permițând astfel bacteriilor ingerate să ajungă în intestine și să producă infecții.

Diareea călătorului: măsuri de prevenție

Există câteva măsuri de prevenție a apariției diareei călătorului. Iată ce recomandă medicul gastroenterolog Adelina Popescu:

• Evitarea consumului de mâncare vândută pe stradă
• Evitarea lactatelor nepasteurizate, inclusiv înghețata
• Carnea și fructele de mare trebuie bine preparate termic înainte de a fi consumate
• Spălarea atentă a fructelor și legumelor înainte de consum
• Evitarea consumului de apă nesterilizată
• Evitarea înotului în ape posibil contaminate

În ceea ce privește vaccinarea, nu există un singur vaccin care să prevină diareea călătorului pentru că există prea multe cauze potențiale. Astfel că, există vaccinuri enterice împotriva rotavirusului și holerei care se pot efectua înainte de a pleca în călătorie, însă după o evaluare atentă a riscurilor, precizează dr. Popescu.

Diareea călătorului: Nu se recomandă antibiotice preventiv!

Referitor la chimioprofilaxie, adică administrarea unui medicament care să prevină apariția diareei în călătorii, dr. Adelina Popescu avertizează că „nu se recomandă antibioticele deoarece nu conferă protecție asupra virusurilor și paraziților și, mai mult, pot determina apariția infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Uneori se poate recomanda folosirea subsalicilatului de bismut ca măsură de prevenție pe timpul călătoriei, nefiind însă întotdeauna eficientă”.

Tratamentul diareei călătorului constă în hidratare orală, medicamente care scad motilitatea intestinală, astfel reducând numărul de scaune moi, medicamente antispastice care ameliorează crampele abdominale și antibiotice necesare atunci când apare febra înaltă, când există multe scaune apoase cu sau fără sânge, mucus sau puroi, menționează dr. Adelina Popescu. Se recomandă regim alimentar pe perioada sindromului diareic, din care trebuie eliminate fructele și legumele crude, cafeaua și grăsimile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel