Diana Şoşoacă a oprit accesul la un centru de vaccinare. CNCAV cere intervenţia autorităţilor, s-a depus plângere penală
Sâmbăta trecută, alături de un grup de protestatari, Diana Șoșoacă a oprit o caravană de vaccinare care fusese chemată de autoritățile locale în comuna Răchiteni, din județul Iași, pentru a imuniza 12 persoane netransportabile, potrivit RFI.
Echipa DSP Iași nu a putut să imunizeze persoanele doritoare din cauza protestului. Oamenii au fost transportați, într-un final, la centre din alte comune, conform celor spuse de secretarul general al comunei Răchiteni, Aurelian Constantin Alexa, pentru Libertatea.
Senatoarea Diana Șoșoacă a transmis protestul live, pe Facebook. Ea și ceilalți protestatari au strigat „Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”. Cât despre carantina de la Răchiteni, Șoșoacă a acuzat că este „cea mai mare minciună a secolului”.
CNCAV cere intervenţia autorităţilor
"Ca urmare a evenimentului înregistrat la un centru de vaccinare din comuna Răchiţeni, judeţul Iaşi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări: Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculaţiilor, a răspândirii de informaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populaţiei. Astfel de fapte se produc în contextul creşterii considerabile a ratei de infectare în rândul populaţiei şi a efortului depus în tot acest timp pentru susţinerea ritmului de vaccinare la nivel naţional. CNCAV dezaprobă ferm acţiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil şi sigur, în beneficiul cetăţenilor, a sănătăţii publice", se arată într-un comunicat de presă al CNCAV, citat de Agerpres.
"În acest sens, ne manifestăm întreaga susţinere şi încurajăm sesizarea imediată a instituţiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare şi siguranţei personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel naţional. Aceste situaţii pot genera reale prejudicii morale şi profesionale specialiştilor din domeniul sănătăţii, dar şi cetăţenilor care aleg vaccinarea, soluţia sigură şi eficientă pentru ajungerea la normalitate", se mai arată în comunicatul de presă.
Plângere penală făcută de DSP Iaşi
„Până la urmă, ea nu i-a lăsat pe oameni să se vaccineze acolo. Am trimis plângerea la Înalta Curte, la Parchet, și așteptăm să vedem decizia autorităților. Rămâne să vorbim cu primarul de la Răchiteni să organizeze din nou o adunare, să mobilizeze oamenii, iar noi o să trimitem din nou o echipă”, a explicat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, pentru Libertatea
Şi Colegiul Medicilor intervine
La rândul său, Colegiul Medicilor din România afirmă că medicii şi personalul medical trebuie să îşi desfăşoare activitatea în condiţii adecvate şi de siguranţă.
În opinia CMR, intimidările, ameninţările sau agresiunile de orice fel "nu îşi au locul şi nu trebuie să existe" în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activităţi în general.
"Echipele de medici şi personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum şi în orice altă activitate medicală nu trebuie să fie împiedicate să îşi exercite atribuţiile, iar acestea, la rândul lor, să îşi desfăşoare activitatea cu profesionalism şi implicare pentru binele pacienţilor şi al societăţii în general", afirmă CMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News