Data publicării:
Dialog româno-portughez în cheie barocă la Palatul regal din Lisabona
Cu ocazia celebrării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze prin proiectul maraton „Douăsprezece capitole ale creativității românești“, Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural din Portugalia au inaugurat în seara de 15 mai 2017, la Muzeul Palatului Naţional Ajuda din Lisabona, expoziţia artistului Gheorghe Fikl , intitulată Fikl. Portuguese Storylines / Fikl. Puneri în scenă portugheze .
Discurs Ionuț Vulpescu
A fost un eveniment amplu elogiat în presa portugheză și care a impresionat atât prin desăvârșita măiestrie a execuției și prin straniul tematicii, cât și prin acordul perfect al pânzelor, de dimensiuni copleșitoare, cu decorul și structura arhitectonică din palatul regal lisabonez. Un concert baroc în care piesele nu doar și-au ajustat cadențele, ci s-au și potențat reciproc, relevând capacitatea unui mare talent românesc al zilelor noastre de a răspunde provocării stilistice a artei portugheze a secolelor XVIII și XIX.
Vernisajul, la care au participat aproximativ 300 de persoane, a fost onorat de prezența dlui. Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii din România, dlui. Luís Filipe Castro Mendes, Ministrul Culturii din Portugalia, dnei Liliana Țuroiu, Președintele Institutului Cultural Român, a numeroși ambasadori și membri ai corpului diplomatic, oameni de litere, artiști, personalități ale diasporei românești, directori ai unor instituții culturale portugheze de prim ordin și ai mediului asociativ.
Discurs Ministrul Culturii din Portugalia
Doamna Liliana Țuroiu a mulțumit Ambasadei României în Republica Portugheză, doamnei Ambasador Ioana Bivolaru și echipei Institutului Cultural Român de la Lisabona pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment de înaltă ținută, a avut cuvinte de apreciere pentru parteneriatul cu Fundația Bonte, pentru atașamentul constant al președintelui Fundației față de valorile culturii române și pentru consistentele demersuri de popularizare a acestora în spațiul lusitan.
Evenimentul a beneficiat de o promovare extinsă în presa din Portugalia (ediție pe suport de hârtie: Agenda Cultural Lisboa, iar dintre edițiile online amintim: Diário de Notícias, SIC Noticias, obsevador.pt, hardmusica.pt, e-cultura.pt). Artistul Gheorghe Fikl a acordat interviuri numeroase, inclusiv: Agendei Cultural Lisboa, Onde Ir și Weekend, suplimentul cotidianului economic Jornal de Negócios. În rețeaua Canal Lisboa, pe 18 televizoare stradale din oraș a fost difuzat timp de o săptămână, un film de prezentare a expoziției. Se cuvine de asemenea precizat că Fundația Bonte, cu sprijinul ICR Lisabona, a editat, în condiții grafice de excepție, un album dedicat acestei antologii plastice semnate de Gheorghe Fikl.
Ioana Bivolaru, Liliana Țuroiu, Alain Bonte, Ileana Pintilie, Gheorghe Fikl
Evenimentul, integrat în cadrul programului ARCO Lisboa, prestigiosul târg de artă contemporană din Portugalia, reunește o serie de lucrări ale artistului aflate în importante colecții private (colecția Fundației Bonte, colecția privată a A.S.R. Prințul de Wales, pentru a aminti doar câteva dintre acestea) prezentate la Lisabona grație sprijinului oferit de colecționarul Alain Bonte.
Gheorghe Fikl, Liliana Țuroiu
Lucrările artistului au fost inserate, potrivit unei regii curatoriale semnate de doamna prof. univ. Ileana Pintilie, printre obiectele expoziției permanente a muzeului, culminând cu un grupaj compact amplasat pe simezele Salonului João IV și celui al Ambasadorilor. Așa cum spunea aceasta în panourile de prezentare de la palatul Ajuda, „Pictorul Gheorghe Fikl face parte din tânăra generație de artiști români, care, după 2000, s-au dedicat complet neofigurației. Interesat de teme preluate din barocul târziu, din care reține mai ales insolitul subiectelor, dar și dramatismul clarobscurului sau senzualitatea cromatică, artistul obișnuiește să recompună un univers personal din fragmente diverse amalgamate în mod hibrid. Această retorică, de care el face uz, îi servește să creeze compoziții fastuoase, dramatice sau stranii și îl face mai convingător în savantele trompe-l’oeil-uri pe care le aplică picturii sale. Expoziția Fikl. Puneri în scenă portugheze îl aduce pe artist să se confrunte cu un spațiu fastuos regal, o adevărată provocare pentru pictura lui, care palpită în mod continuu în așteptarea întâlnirii cu trecutul sau cu memoria locurilor. Din acest motiv am ales ca parcursul expozițional să înceapă și să se deruleze în dedalul sălilor de la parter și de la etaj, inserând din loc în loc câte o pictură, pe care am considerat-o potrivită tematic sau provocatoare de situații noi, capabilă să reconstruiască spațiul expunerii. Palatul regal, ca un loc de păstrare a unei memorii, va primi în spațiile ei tablourile lui Fikl, care aduc cu sine, ca pe un bagaj prețios, memoria unui topos îndepărtat, venit tocmai dintr-un ținut al Europei centrale. Picturile lui Fikl au devenit o artă a memoriei redescoperite“.
Expoziția este deschisă în perioada 16 mai – 31 august 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News