Data publicării:

Dializă. Cristian Nacu, IFC România: Asta a fost solicitarea Guvernului

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Cristian Nacu, senior country officer International Finance Corporation Romania, a vorbit, la dezbaterile DC Medical ”Primul parteneriat public privat în sănătate. Programul de dializă rezultate și perspective”, despre programul de dializă și începuturile acestui proces, în urmă cu 15 ani.

"În 2002, ca şi acum, calitatea şi accesul la servicii medicale era problematică. România avea 36 de aparate de hemodializa la milionul de locuitori, spre deosebire de Ungaria - 93, Cehia - 102. Eram încă foarte în urmă. Calitatea activităţii în spitale şi posibilitatea de a înrola pacienţi noi era foarte limitată. Numărul de pacienti care primeau servicii de dializă erau cu 70% mai mic decât media europeană. Multitudinea de decontări de servicii şi materiale de către casa era o problemă şi greva posibilitatea de a bugeta. IFC a fost angajat de Guvern să lanseze parteneriate publice private, care să ducă la administratea privată a serviciilor de bază: dializă, radiologie şi laborator. Pentru dializă, Guvernul îşi dorea creşterea accesului la serviciile de dializă, îmbunătăţirea calităţii, simplificarea plăţilor către Casa Naţională şi creşterea responsabilizării faţă de aceste costuri. IFC a recomandat externalizarea serviciilor, ceea ce i-a permis Guvernului să se focuseze pe rolul său de achizitor strategic de servicii. S-a creat un program pilot, definind clar atât responsabilităţile furnizorului cât şi pe ale Guvernulu. IFC a stabilit criteriile tehnice şi financiare de precalificare, a stabilit preţuri fixe pentru tratamentele de dializă, a reviziuit standardele naţionale de dializă în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale, a pregătit documentele de licitaţie şi contractele şi a sprijinit Guvernul în timpul desfăşurării licitaţiei", a declarat Cristian Nacu.

"Asta a fost solicitarea Guvernului"

"Adjudecarea contractelor trebuia să se facă pe baza investiţiilor angajate, asta a fost solicitarea Guvernului, şi nu a preţului pe serviciu care a fost calculat, pe baza unei formule, ca un preţ fix. Operatorii urmau să primească acest preţ fix per tratament din hemodializa. Operatorii urmau să îşi asume toate costurile, responsabilitatea în privinţa renovării şi dotării cu echipamente a centrelor de dializă, responsabilitatea procurării materialelor şi pregătirii staff-ului. Licitaţia a mai avut câteva caracteristici: a restricţionat la maxim două centre pentru a evita concentrarea, patru companii mari internaţionale s-au precalificat. În urma licitaţiei, operatorii au investit peste 29 de milioane de euro. S-a inlocuit toată aparatură de dializă, operatorii au construi alte centre noi pentru că prelungirea contractului avea această facilitate. S-a introdus acest tarif fix pentru tratament ca el să fie folosit şi pentru clinicile private şi publice. Guvernul a aderat la criteriile stricte ale standardelor de calitate aplicate atât clinicilor private, cât şi celor publice", a declarat Cristian Nacu.

Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel