Factorii de risc major pentru demență. Aceste lucruri trebuie evitate pentru a-ți păstra sănătatea creierului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un nou studiu amplu relevă legăturile îngrijorătoare dintre diabet, poluarea aerului, consumul de alcool și riscul crescut de demență.

Cercetătorii au analizat scanările cerebrale a aproximativ 40.000 de adulți din Marea Britanie, descoperind că acești factori au un impact semnificativ asupra zonelor vulnerabile ale creierului, responsabile cu procesarea multisenzorială a informației, realtează Washington Post.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, a identificat trei factori de risc majori: diabetul, cu efecte negative documentate asupra sănătății cerebrale și cognitive; poluarea aerului, a cărei expunere îndelungată este asociată cu declinul cognitiv; și consumul de alcool, care, dacă este frecvent, are efecte considerabile asupra sănătății creierului. Cercetătorii subliniază că alături de acești factori de top, alții influențează negativ sănătatea cerebrală, precum: somnul insuficient, fumatul, greutatea excesivă sau hipertensiunea.

Demența afectează peste 55 de milioane de oameni la nivel global, cifra urmând să crească alarmant în următorii ani. Persoanele mai în vârstă, cele cu predispoziție genetică, istoric de diabet sau leziuni cerebrale au risc crescut de demență. Studiile anterioare au evidențiat că până la 40% din cazurile de demență sunt atribuite factorilor de risc modificabili (stil de viață).

Prof. Gill Livingston, de la University College London, consideră studiul interesant, dar subliniază necesitatea de a-l valida pe o populație mai largă. Totuși, rezultatele întăresc ideea că un stil de viață sănătos poate reduce riscul de declin cognitiv.

Sfaturile pentru menținerea sănătății creierului includ: adoptarea unei alimentații echilibrate care menține glicemia optimă, evitarea expunerii la poluanți (trafic intens), consumul de alcool cu moderație, menținerea unei vieți active (fizic, social, intelectual), tratarea problemelor de auz și renunțatul la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel