Data publicării:

Diabetul, boala care apare, tot mai des, la femeile însărcinate. Dr. Grigorina Mitrofan: Cauze și riscuri

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

În sarcină, multe femei se pot confrunta cu diabetul gestațional.

Dr. Grigorina Mitrofan, Medic Specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice, a vorbit, pentru Spectacola, despre diabetul gestațional. Care sunt cauzele acestei afecțiuni? Care sunt riscurile pe care le ridică asupra mamei și copilului?

De ce apare diabetul gestațional?

„Totul începe cu placenta. Placenta este un ogan musculos și spongios care se formează pe parcursul sarcinii, face legătura între mamă și embrion, iar apoi se elimină la naștere. Placenta îndeplinește sarcina de a furniza fătului substanțe nutritive, oxigen și apă din circulația mamei.

Pentru a crește, fătul are nevoie de glucoză, iar cererea de glucoză crește pe măsură ce sarcina progresează și copilul se dezvoltă. De aceea, la începutul sarcinii viitoarea mămică are o sensibilitate crescută la insulină și un nivel scăzut de glucoză. Pe măsură ce placenta se dezvoltă, va produce o varietate de hormoni vitali pentru menținerea sarcinii. Câțiva dintre acești hormoni precum estrogenul, progesteronul, cortizolul și hormonul lactogenul placentar uman au un efect de blocare a insulinei, adică un efect „ant-insulinic”. Acest efect anti-insulinic începe de obicei la jumătatea sarcinii (20 până la 24 de săptămâni) (3).

Cu cât placenta crește mai mult, cu atât cresc acești hormoni și rezistența la insulină crește. În cazul majorității femeilor, pacreasul, organul care secretă insulină este capabil să suplimenteze producția hormonală, pentru a depăși rezistența la insulină. Când pancreasul produce toată insulina pe care o poate produce și încă nu este suficientă pentru a depăși efectul hormonilor placentei, atunci se dezvolta diabetul gestațional. Dacă am putea elimina cumva toți hormonii placentei din sângele mamei, atunci ar dispărea diabetul gestațional. De fapt acest lucru, chiar se întâmplă după naștere, când starea de diabet gestațional dispare”, a zis Dr. Grigorina Mitrofan. Vedeți continuarea pe Spectacola.ro - https://www.spectacola.ro/dr-grigorina-mitrofan-totul-despre-diabetul-gestational-cauze-simptome-si-tratament_34149.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel