Data publicării:

Dezvoltarea pieței de capital din România. Nicu Marcu (ASF): Abordări curajoase! Avem o strategie națională împreună cu Ministerul Finanțelor

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a transmis un mesaj la conferința „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital“.  

În cadrul conferinței „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital“, Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a transmis un mesaj către cei prezenți la dezbatere:

„Onorată asistență, doamnelor și domnilor, permiteți-mi să salut, astăzi, organizarea de către DC News Media Group a conferinței „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital“, având ca partener principal Institutul de Studii Financiare.

Dezbaterea propune, după câte am văzut din capul locului, câteva abordări curajoase și citez din program: Este nevoie de naționalism economic în ceea ce privește susținerea bursei? Care este perspectiva autorităților și decidenților în legătură cu viitorul pieței de capital din România? Care sunt noutățile legislative în domeniu și ce dimensiune va căpăta piața de capital după adoptarea legii privind reducerea impozitului pentru investitorii la bursă?

Mă voi referi în cele ce urmează la unul dintre obiectivele majore ale Autorității de Supraveghere Financiară, care este dezvoltarea durabilă a pieței de capital din țara noastră, iar pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitori și pentru emitenți.

Totodată, autoritatea vizează și acele măsuri și mijloace care au ca scop creșterea aportului pieței de capital la finanțarea și dezvoltarea economiei naționale și menționez aici doar câteva dintre acestea. În primul rând, Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieței de capital din România în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, având în lucru Strategia Națională pentru Piața de Capital, proiect care beneficiază de sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în calitate de consultant. Proiectul are ca obiectiv elaborarea, evident, a unei strategii naționale care să includă principii și măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și facilitarea accesului la finanțare pentru toate categoriile de investitori. Apoi, actualizarea și armonizarea cadrului de reglementare, îmbunătățirea permanentă a legislației. Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat încă de anul trecut un proces de actualizare a legislației pieței de capital în vederea adaptării la legislația europeană aflată în continuă dinamică, acest proces vizând atât modificarea, cât și completarea legislației primare și a reglementărilor secundare.“, spune Nicu Marcu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Proiect care ”zăcea” în Ministerul Finanțelor. Câciu: La final de an, să avem prima Bancă Națională de Dezvoltare

Creșterea lichidității pieței de capital

„În al treilea rând, un dialog real, pragmatic, deschis cu piața și cu entitățile specifice acesteia. Autoritatea organizează în mod constant întâlniri lunare cu principalele entități reprezentative din industrie. De exemplu, cu reprezentanți ai operatorului de piață, cu Bursa de Valori București, cu reprezentanți ai brokeri-lor, dar și cu reprezentanți ai emitenților.

În cadrul acestora se are în vedere discutarea celor mai importante aspecte cu care se confruntă participanții la piață în vederea alegerii celor mai bune soluții la problemele expuse. Autoritatea de Supraveghere Financiară este deschisă în a furniza orice clarificări referitoare la aplicarea cadrului de reglementare și acordă sprijin pentru o bună înțelegere a normelor pieței de capital de către toate părțile implicate.

Îmbunătățirea infrastructurii pieței având ca scop asigurarea unei mai mari stabilități a acesteia și creșterea gradului de protecția a investitorilor. Mă refer mai ales la constituirea unei contra-părți centrale locale, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale pieței românești, despre care colegii mei, prezenți în dezbaterea de astăzi, vă vor oferi mai multe detalii. Nu în ultimul rând, îmbunătățirea cadrului de reglementare, având ca obiectiv simplificarea accesului la piață atât pentru emitenți, cât și pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparență și de protecție a investitorilor pe piața de capital.

Prin aceasta, Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să contribuie la creșterea lichidității pieței de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacționate și a operațiunilor derulate în cadrul acesteia. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei românești, un important izvor de finanțare al acesteia și o platformă de tranzacționare al pachetelor de acțiuni ale celor mai importante și mai atractive companii românești. Dezvoltarea economiei naționale nu poate avea loc fără o dezvoltare și o consolidare serioasă și durabilă a pieței de capital autohtone.

Acestea fiind spuse, vă mulțumesc foarte mult pentru ocazia de a vă adresa câteva gânduri și vă urez succes dezbaterilor care vor avea loc în cadrul acestei conferințe. Vă mulțumesc“, a transmis Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Semnal puternic pentru piața de capital din România. Adrian Câciu: Țara noastră trebuie să aibă o clasă de mijloc dezvoltată în zona economică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel