Dezvoltarea industriei farmaceutice din România. Rafila, mesaj pentru producătorii de medicamente / video
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a participat la conferința „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate“, realizată de DC News, unde a vorbit despre posibilitatea unui parteneriat public - privat, între stat și industria farmaceutică.
Invitat prin videoconferință la dezbaterea „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate“ marca DC News, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre parteneriatele care pot fi făcute între stat și producătorii din industria farmaceutică.
„Ca să avem un parteneriat, trebuie să-l discutăm, să-l semnăm și să avem un plan de acțiune. Noi suntem momentan la faza de intenție și m-ar bucura dacă am putea să facem niște pași concreți.
Avem câteva elemente, avem un hub pentru inovare, pe care l-am făcut cu Local American Working Group și cu Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, a rezultat un fond pentru inovație care a fost aprobat de guvern, dar trebuie și finanțat, ca să putem discuta despre accesul mai rapid la anumite molecule sau la anumite proceduri medicale.
O altă componentă e la partea de cercetare, de studii clinice. Noi am ușurat legislația care ar trebui să accelereze accesul la studii clinice și în România, încă mai sunt probleme cu partea de bioetică, dar și acolo sper să putem să facem pași concreți în sensul alocării unor posturi, astfel încât Academia de Științe Medicale să poată să angajeze și personal administrativ“, a precizat ministrul Sănătății.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Ce-i lipsește industriei farmaceutice din România. Experții din domeniu, propuneri pentru autorități / video
Industria farmaceutică, esențială din punct de vedere economic și strategic
„Alt tip de parteneriat se referă la accesul pacienților la medicamente, inclusiv la medicamente inovative. Un al treilea element este legat de asigurarea pieței farmaceutice din România în cadrul unor mecanisme europene. Se discută despre constituirea Alianței pentru Medicamente Critice, iar pe de altă parte de independența Europei față de materia primă, care vine de obicei din Asia. Aceasta este încă limitată și se caută soluții.
M-ar bucura dacă, în cadrul acestui parteneriat, am putea împreună să găsim soluții - pentru că și în România sunt 20 de fabrici de medicamente, care sunt controlate de companii private, iar atunci interesul nostru este să acordăm facilități în funcție de performanță - încât și în România să dezvoltăm această industrie, care este esențială atât din punct de vedere economic, cât și strategic“, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News