Dezlegare la pește de Buna Vestire. La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm fructe de mare sau pește
Află în articol la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm pește.
Vineri, 24 martie, românii sărbătoresc Buna Vestire. Este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos. Sărbătoarea este în postul Paștelui și vine o dezlegare la pește, așa că românii au luat cu asalt magazinele. Cele mai cumpărate specii de pește sunt crapul și macroul, pentru că au cele mai mici prețuri. La polul opus se regăsesc bibanul sălbatic, dorada și tonul roșu, relatează Pro Tv.
Unii români și-au cumpărat deja peștele pe care îl vor pregăti mâine, alții, însă și-au făcut rezervări la restaurant. Sunt și români care au comandat preparate din pește acasă.
“Avem clienți care au făcut precomenzi și ne-au spus ce vor, pește file, prăjit, la plită. Avem pachete de două persoane, patru persoane, cu cinci păstrăvi prăjiți, cu mămăligă și mujdei sau șapte saramuri și cinci borșuri. Spre exemplu, o familie de patru persoane poate opta pentru un calcan de două, trei kilograme, îl tăiem în patru și îl pregătim la plită sau prăjit.”, a spus Costin Cuzdrioreanu, angajatul unui restaurant.
”Comenzile sunt cu zecile, încă de la prima oră, direct de pe site. Îl transportăm în cutii sau sacoșele izotermice, în cele mai bune condiții.”, spune Livia Ciocan, reprezentant al unei pescării.
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm fructe de mare sau pește
Atunci când cumpărați peștele din piață trebuie să fiți atenți la câteva detalii, pentru a fi siguri că este proaspăt.
“Uitați la acest crab, are ochii limpezi, solzii fermi, nu se desprind, branhiile sunt roz. Peștele care nu e ferm și nu revine la loc nu este bun, la fel și fructele de mare.”, recomandă Marian Cuzdrioreanu, patron de restaurant și producător local.
Recomandările ANPC
Un avertisment în acest sens a fost transmis și de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor.
"Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Pentru că peștele și produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., va recomand să aveți în vedere următoarele:
- Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime.
- Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, cu miros şi culoare modificate.
- Refuzaţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare.
- Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate.
- Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.
- La cumpărarea peştelui şi a produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.", a scris Paul Anghel, directorul ANPC, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News