Data publicării:
Dezastrul, OPRIT. Coaliția PSD-ALDE a ajuns la vorba lui Remus Borza după discuția cu Marcel Ciolacu
Coaliția PSD-ALDE a ajuns la vorba lui Remus Borza după discuția pe care deputatul a avut-o cu vicepremierul Marcel Ciolacu. Mai precis, premierul Mihai Tudose a anunțat, luni, după ședința coaliției de guvernare, că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi aplicat, menționând că vor fi găsite alte mijloace ca actorii economici "care au impresia că sunt mai deștepți ca statul să nu mai fie".
Deputatul Remus Borza spunea săptămâna trecută la interviurile DC News Live: "Am avut o discuție cu domnul vicepremier Marcel Ciolacu. Există o directivă europeană 1164/2016 care obligă multinaționalele să plătească impozit în țara în care realizează venit. Cu atât mai mult trebuie să o aplicăm și în România în condițiile în care din 15 miliarde de lei, mai puțin de 5 miliarde de lei sunt plătite de multinaționale ca impozit pe profit. Adică este nesemnificativ. (...) Trebuie să venim cu niște mecanisme prin care să creștem colectarea unui drept al statului. Această directivă vine să pună frână acestui elan al prețurilor de transfer", a zis Remus Borza la DC News Live.
Deputatul mai spunea că impozitul pe cifra de afaceri, pe lângă faptul că ar intra în coliziune frontală cu politica fiscală a UE (în niciunul din cele 28 de state nu avem un atare impozit) ar falimenta o treime din companiile româneşti cu consecinţe catastrofale în plan economic şi social. Implementarea Directivei 1164/2016 şi conectarea caselor de marcat cu registru electronic al agenţilor economici la serverele ANAF ar aduce mai mulţi bani la buget din colectarea impozitului pe profit şi a TV, mai spunea Remus Borza.
"Am discutat și cu premierul, și cu vicepremierul Marcel Ciolacu. (...) Nu ar face bine mediului de afaceri din România o astfel de măsură pentru că ar lovi tocmai în cei care generează plus valoare, tocmai în cei care generează prosperitate. (...) Oamenii nu sunt egali și nu trebuie să înfierăm cu mânie proletară pe aceia care generează performanță și plus valoare. Din contră, trebuie să ne raportăm la ei ca la niște modele aspiraționale. Nu este o crimă să fii bogat", a mai zis Remus Borza la interviurile DC News Live.
[citeste si]
La o săptămână de la interviul pentru DC News acordat de Remus Borza, mai precis astăzi, premierul Mihai Tudose a spus: "Vom implementa și vom fi parte în implementarea Directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre UE în ceea ce privește diminuarea fără just temei a bazei de impozitare care are în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul".
Șeful Executivului a mai spus că, în paralel, a decis de săptămâna trecută cu Ministerul Finanțelor Publice, cu ANAF să fie realizată "o integrare completă a tot ceea ce înseamnă sistem financiar fiscal pe o agenție".
"Trebuie să știm, prin fluxurile informatice, în timp real, mișcările banilor, cuplând acest lucru la un sistem european care a început să funcționeze. Atunci vom putea urmări cum pleacă banii nejustificat din țară și să găsim o modalitate, împreună cu colegii europeni, de a impozita acest lucru", a adăugat premierul.
Mihai Tudose a mai explicat motivele pentru care s-a renunțat la taxa de solidaritate.
"E ca o coasă acest impozit și nu poți să tai firele de iarbă selectiv, astea sunt buruieni. Cu această taxă practic loveam și pe cei cinstiți și buni plătitori. Vom căuta mijloace ca cei care astăzi sunt mai deștepți ca statul să nu mai fie", a mai spus Tudose, menționând că președintele PSD, Liviu Dragnea, a acceptat decizia cu privire la această taxă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News