Dezastrul din Japonia lasă firmele de asigurări cu buzunarele goale
Asiguratorii vor scoate 6,4 miliarde de dolari pentru viețile celor care ori s-au pierdut, ori au fost grav afectate de cutremurul din noaptea de Anul Nou.
Pierderile suportate de companiile de asigurări de pe urma puternicului cutremur care a lovit Japonia de Anul Nou ar putea să se ridice la 6,4 miliarde de dolari, potrivit unei estimări realizate de firma americană Karen Clark & Co (KCC), transmite Reuters.
Potrivit acestei companii specializate în modelarea riscului de catastrofă, pierderile provocate proprietăţilor rezidenţiale vor reprezenta două treimi din cifra totală, în condiţiile în care majoritatea clădirilor comerciale şi industriale din zonele afectate sunt mai rezistente la seism pentru că sunt construite în principal pe baza unui structuri de oţel.
Cutremurul cu magnitudinea 7,5 produs luni la ora locală 16:10 (07:10 GMT) a fost resimţit până la Tokyo, la 300 de kilometri depărtare. Acesta a zguduit Peninsula Noto, o fâşie subţire de pământ care avansează circa 100 de kilometri în Marea Japoniei, prăbuşind clădiri şi devastând drumuri.
Cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi a sutelor de replici care au urmat, potrivit autorităţilor din Ishikawa. Un tsunami a lovit, de asemenea, coasta şi valuri de peste un metru înălţime au măturat cheiurile, casele şi drumurile de la malul mării. Bilanţul deceselor de pe urma cutremurului se apropie de 100, notează Agerpres.
Impactul cutremurului, zeci de morți
Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade, resimţit până la Tokyo, la 300 km distanţă, s-a produs în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, numeroase clădiri şi drumuri fiind distruse.
"Aceasta este cea mai gravă catastrofă" a erei Reiwa, care a început în 2019, odată cu ascensiunea la tron a actualului împărat japonez, a declarat joi premierul Fumio Kishida, în cadrul unei conferinţe de presă.
La peste 72 de ore de la catastrofă, scad speranţele de a găsi supravieţuitori. În acest sens, autorităţile au dat publicităţii joi numele a 179 de persoane încă dispărute.
Odată ce acest termen limită trece, "rata de supravieţuire a oamenilor care trebuie salvaţi va scădea brusc", a declarat guvernatorul oraşului Ishikawa, Hiroshi Hase.
În acest context, s-a produs şi o minune: o octogenară blocată într-o casă ruinată a fost salvat miercuri datorită unui câine antrenat pentru astfel de misiuni, a anunţat joi ministrul japonez al Apărării, menționează AFP, citată de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News