Dezastru pentru românii cu credite. ROBOR, la maximul anului 2021
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,10%.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, şi-a accelerat tendinţa de creştere, fiind cotat joi la 2,10%, faţă de 2,07% miercuri şi peste nivelul de la începutul anului, când era 2,01%, transmite Mediafax. 

De altfel, valoarea de joi a ROBOR la trei luni este cea mai mare din ultimul an, un nivel similar fiind înregistrat în 7 octombrie 2020, potrivit datelor agregate de la BNR. Dobânda interbancară ROBOR la trei luni a oscilat în lunile de vară preponderent în jurul nivelului de 1,5%, iar în ultimele zile din august şi în septembrie, în special în ultima săptămână, a intrat pe o pantă ascendentă.

Indicele a crescut zilnic în ultimele două săptămâni

Astfel, începând cu data de 24 septembrie 2021, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 1,65%, indicele a continuat să crească zilnic astfel că majorarea înregistrată în perioada 24 septembrie – 7 octombrie a fost de peste 27%. ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Indiccele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,18%, de la 2,16% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 2,25% de la 2,22%.

Euro ar putea depăși 5 lei

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut cu 0,9 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 73,6 puncte (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 40,3 puncte). Analiștii cred că euro trece de 5 lei în 6 luni, scrie Mediafax. 

Scăderea este urmarea componenței de anticipații a indicatorului, notează asociația într-un comunicat. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,38%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0196 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0672 lei pentru un euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel