Dezastrele naturale au costat China 13 miliarde de dolari în perioada ianuarie - iunie. Aproape 33 de milioane de persoane, afectate
Guvernul Chinei a făcut un anunț cu privire la dezastrele naturale care au afectat țara.
Dezastrele naturale precum inundațiile, seceta și temperaturile extreme au costat China 93,16 miliarde de yuani (12,83 miliarde de dolari) în prima jumătate a acestui an, aproape 33 de milioane de persoane fiind afectate, a declarat vineri Guvernul Chinei.
Ninsorile abundente, 22 de cutremure puternice, inclusiv unul cu magnitudinea de 7,1 în regiunea nord-vestică Xinjiang, alunecările de teren și de noroi din regiunile sud-vestice și inundațiile de pe Fluviul Galben și din provinciile sudice s-au adăugat la povară.
Cele 32,38 milioane de persoane afectate includ 322 de persoane care au murit sau au dispărut. Aproximativ 856000 de persoane au fost relocate de urgență, 23000 de case au fost distruse, iar aproximativ 3,17 milioane de hectare de culturi au fost afectate.
Numărul de persoane afectate se compară cu doar 48,76 milioane de persoane în prima jumătate a anului 2023, când 95 de persoane au murit sau au dispărut, potrivit raportului de anul trecut.
Mai grav decât anul trecut
Impactul asupra economiei în perioada ianuarie-iunie a acestui an a fost, de asemenea, mai grav decât în perioada anului precedent, când țara a înregistrat pierderi în valoare de 38,23 miliarde de yuani. Potrivit datelor disponibile pe site-ul web al Ministerului pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență, aceasta a fost cea mai mare pierdere cauzată de dezastre din prima jumătate a anului, începând cu 2019.
În ultimii ani, China a înregistrat oscilații mai mari ale temperaturii, depășind recordurile istorice, în timp ce precipitațiile - ploaie sau zăpadă - au devenit mai neregulate, semne care indică impactul schimbărilor climatice asupra vremii din țară.
Fondurile canalizate către gestionarea dezastrelor au ajuns la 4,17 miliarde de yuani până în prezent în acest an, potrivit unei numărători a agenției Reuters, cu 546 de milioane de yuani alocați luna trecută pentru producția agricolă și ajutor în caz de dezastru.
Durata îndelungată a vremii geroase și a ninsorilor intense din lunile de iarnă a afectat grav oamenii și mijloacele lor de trai, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului, Shen Zhanli.
Unele părți din sudul Chinei, cum ar fi regiunea Guangxi, provinciile Guangdong și Fujian, au fost puternic afectate de ploi frecvente și extreme deoarece sezonul ploios anual a început mai devreme decât de obicei. Zeci de persoane au murit din cauza inundațiilor sau a alunecărilor de teren provocate de ploi.
Producția, afectată de secetă
În același timp, seceta s-a dezvoltat destul de rapid și a acoperit zone întinse din nord și din jurul Câmpiei Chinei de Nord, afectând producția agricolă locală. La vârf, aproximativ 6,2 milioane de hectare de terenuri agricole s-au confruntat cu lipsa de umiditate, comparativ cu media de 2,67 milioane de hectare din alți ani.
Dar pierderile au fost limitate, deoarece multe dintre zonele afectate aveau sisteme mai bune de irigații și de stocare a apei, a declarat Ministerul pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență.
Sezonul secetei a afectat aproximativ 1,29 milioane de persoane din 10 provincii nordice, ceea ce a dus la o pierdere economică de 1,46 miliarde de yuani - mai mică decât media pentru aceeași perioadă.
Odată cu apropierea sezonului inundațiilor de vară, toate tipurile de riscuri au crescut semnificativ, a declarat Ministerul, subliniind necesitatea unui simț mai mare al responsabilității și al urgenței în ceea ce privește siguranța, prevenirea și atenuarea dezastrelor, precum și acțiunile de ajutorare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News