Deutsche Welle analizează numirea lui Aurescu la MAE. Ce spune despre Guvernul Ponta
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Trustul public german de presă Deutsche Welle comentează "numirea surprinzătoare" a lui Bogdan Aurescu la portofoliul Ministerului Afacerilor Externe, apreciind că o astfel de mișcare "netezeşte comunicarea Guvernului Ponta cu Washingtonul".

"Bogdan Aurescu a devenit şeful diplomaţiei româneşti după o ezitare cu foarte multe necunoscute", notează DW, care susține că explicația pentru care Mihnea Motoc nu a mai dorit să devină succesorul lui Teodor Meleșcanu este una neverosimilă, furnizată în disperare de cauză şi care ţine atâta vreme cât nimeni nu are interesul să o conteste.

Aurescu, omul cu imaginea cea mai bună din MAE

În opinia semnatarului articolului din DW, "Noul ministrul Bogdan Aurescu este omul cu cea mai bună imagine din MAE, „eroul" României din procesul de la Haga împotriva Ucrainei, cel care „a recâştigat" Insula Şerpilor, el este, totodată, acela care a lucrat intens la instalarea bazei americane de la Deveselu. În fine, este omul cu care discută americanii când vin la Bucureşti".

Bogdan Aurescu își începe mandatul la MAE cu un semnal de alarmă

DW notează că, în consecință, "pe bună dreptate, nimeni nu are motive să conteste desfăşurarea faptelor", dar că nu poate fi trecută cu vederea atitudinea președintelui Băsescu, legat de acest subiect, precum și impresia generată de Givernul Ponta după numirea lui Aurescu la Externe.

"... deşi, aparent, preşedintele Traian Băsescu nu a refuzat candidatura lui Motoc, el a amânat investirea lui, câştigând timp, iar la depunerea jurământului şi-a exprimat în mod deosebit satisfacţia pentru noua numire. Totul s-a petrecut cu o neobişnuită rapiditate şi discreţie.

Nu putem specula asupra a ceea ce s-a întâmplat, dar putem observa că Guvernul Ponta, contestat oficial şi neoficial din multe direcţii, pare să-şi fi consolidat poziţia. Cu un ministru de Externe agreat de americani, premierul speră probabil să câştige un timp preţios pentru a recupera o parte din terenul pierdut. Preţul plătit este că orice control de partid asupra Externelor a fost abandonat", conchide DW.

Mihnea Motoc. De ce nu a mai fost numit ministru de Externe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel