Data publicării:

Detalii mai puțin cunoscute despre copilăria lui Mark Rutte. Tatăl său a fost căsătorit cu sora mamei sale

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mark Rutte va fi, probabil, noul secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Mark Rutte s-a născut pe 14 februarie 1967 la Haga, în provincia Olanda de Sud, într-o familie reformată olandeză. Este cel mai mic copil al lui Izaäk Rutte (5 octombrie 1909 – 22 aprilie 1988), comerciant, și al celei de-a doua sale soții, Hermina Cornelia Dilling (13 noiembrie 1923 – 13 mai 2020), secretară.

Izaäk Rutte a lucrat pentru o companie comercială; mai întâi ca importator în Indiile de Est Olandeze, mai târziu ca director în Țările de Jos. A doua sa soție a fost sora primei sale soții, Petronella Hermanna Dilling (17 martie 1910 – 20 iulie 1945), care a murit în timp ce era închisă în Tjideng, un lagăr de prizonieri de război din Batavia, acum Jakarta, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rutte are șapte frați ca urmare a celor două căsătorii ale tatălui său. Unul dintre frații săi mai mari a murit de SIDA în anii 1980. Rutte a descris mai târziu moartea fratelui său și a tatălui său ca fiind evenimente care i-au schimbat cursul vieții.

Mark Rutte, aplecare pentru arte

Mark Rutte a urmat Liceul Maerlant din 1979 până în 1985, specializându-se în arte. Deși ambiția sa inițială a fost să urmeze un conservator și să devină pianist concertist, a ales în final să studieze istoria la Universitatea Leiden, unde a obținut o diplomă de master în 1992. El a obținut apoi o poziție în consiliul de conducere al Organizației de Tineret Libertatea și Democrația, organizația de tineret a VVD, al cărei președinte a fost între 1988 și 1991.

După studii, Rutte a intrat în lumea afacerilor, lucrând ca manager pentru Unilever și filiala sa alimentară Calvé. Până în 1997, Rutte a făcut parte din departamentul de resurse umane al Unilever și a jucat un rol principal în mai multe reorganizări. Între 1997 și 2000, Rutte a fost manager de personal al Van den Bergh Nederland, o subsidiară a Unilever. În 2000, Rutte a devenit membru al Corporate Human Resources Group, iar în 2002, a devenit manager de resurse umane pentru IgloMora Groep, o altă subsidiară a Unilever.

Între 1993 și 1997, Rutte a fost membru al consiliului național al VVD. Rutte a fost, de asemenea, membru al comitetului de candidați VVD pentru alegerile generale din 2002. Rutte a fost ales ca membru al Parlamentului în 2003.

Mark Rutte și-a început cariera politică în 2002, când a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Sociale și Ocupării Forței de Muncă, până pe 17 iunie 2004, în primul și al doilea cabinet Balkenende, potrivit Wikipedia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel