Destinul sculptoriței Henriette Cihoschi. Expoziție la Palatul Șuțu
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Expoziția face parte din seria dedicată unor valoroase femei-sculptor din România, o serie de prezentare unică în România, pe care muzeul o oferă vizitatorilor săi la începutul acestei toamne. „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi” poate fi vizitată până la data de 22 octombrie 2022.

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi”, care va avea loc miercuri, 14 septembrie, ora 19.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2).


Cine a fost Henriette Cihoschi? 

„Henriette Cihoschi este una dintre aceste sculptorițe din România căreia posteritatea nu i-a acordat încă suficientă atenție. Talentul său, exprimat în ciuda încercărilor grele pe care le-a întâmpinat, îi conferă dreptul de a fi repusă la locul care i se cuvine. Monografia și expoziția care îi sunt dedicate ilustrează un demers de rememorare a carierei acestei artiste.”

„Destinul Henriettei Cihoschi a oscilat între momente spectaculoase și mari suferințe. După studii la prestigioase școli, expoziția de debut de la sala Dalles în februarie 1939 a avut un ecou imens, iar criticii de artă au felicitat-o pe tânără pentru arta ei expresivă. Sculptorița a expus din nou în același an în cadrul Tinerimii artistice și la Salonul Oficial, iar activitatea expozițională a culminat în 1944 și 1947. Ultima sa expoziție avea să marcheze din păcate sfârșitul aparițiilor sale. După arestarea tatălui ei, Generalul Henri Cihoschi, în mai 1950, parcursul carierei pline de succes a fost frânt.”

În slujba făuririi României Mari

„Artista și-a consacrat remarcabila ei energie pentru recunoașterea contribuției Generalului Cihoschi la făurirea României Mari, însă avea să se stingă din viață înainte de a vedea acest vis împlinit pe deplin. După 1989 noile autorități i-au adresat numeroase invitații la expoziții și concursuri, numai că această recunoaștere ajungea prea târziu.

Prin arta care i-a animat existența și la care nu a renunțat nici în cele mai grele ore, Henriette Cihoschi a cunoscut succesul, a înfruntat greutățile și a descoperit in fine curajul de a continua. Sculpturile sale ar trebui privite astăzi ca martori ai unei remarcabile perseverențe și dovada încrederii că arta, prin valoarea ei superioară, dă dreptul la viață”  scriu Angelica Iacob, șef secție Artă, Muzeul Municipiului București, Paul Emanuel Gălățescu și Andrei-Paul Stăncioiu.

Merite pentru realizarea expoziției 

Expoziția a fost realizată cu sprijinul Uniunii Armenilor din România, prin contribuția: Conf. univ. dr. Ioana Beldiman, istoric de artă, Conf. univ. Grigore Minea, sculptor, Magdalena Veron, fiica Henriettei Cihoschi, Anca Ionescu-Tanașoca, istoric, Sabin Prodan, arhitect, fotograf, Paul Emanuel Gălățescu, colecționar și Paul Stăncioiu, arhitect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel