Data publicării:
Destinul faunei acvatice, la răscruce. Efectele poluării și creșterii temperaturii apelor
Un nou studiu arată că poluarea și încălzirea apelor afectează viața acvatică mai grav decât se credea inițial, amenințând supraviețuirea multor specii. Râurile și lacurile sunt în pericol, iar autoritățile ar trebui să acționeze rapid pentru a preveni distrugerea ecosistemelor.
Studiul scoate în evidență faptul că problemele cauzate de poluare și schimbările climatice sunt mult mai grave decât se credea inițial. Aproape jumătate dintre speciile de pești și 10% dintre mamifere depind de râuri și lacuri pentru supraviețuire, însă combinația dintre poluare și încălzirea apelor pune în pericol existența acestora.
Efectele devastatoare ale poluării și creșterii temperaturii apei
Deși se prezuma că poluarea și creșterea temperaturii apei afectează fauna din apele dulci, oamenii de știință au descoperit că efectul combinat al celor doi factori accelerează distrugerea ecosistemelor acvatice, în special diversitatea micilor vietăți de care depind peștii pentru hrană.
În timp ce oamenii pot evita apele poluate (așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Jocurile Olimpice), peștii din râul Sena din Paris nu au această opțiune. Aceștia sunt treptat decimați de combinația dintre poluarea apelor și creșterea temperaturii acestora.
În Marea Britanie, companiile de apă și fermele industriale slab reglementate deversează de ani de zile dejecții, deșeuri animale și îngrășăminte în căile navigabile, agravând poluarea.
Indignarea publicului față de această situație a crescut, iar guvernul britanic a promis măsuri pentru a îmbunătăți situația, însă cercetările recente arată că problema este mult mai gravă și necesită intervenții urgente, scrie The Guardian.
Sursa: Pexels
***
Peste 200 de delfini, morți din cauza temperaturilor insuportabile
Într-un articol anterior, scriam despre diversele teste care se fac asupra delfinilor rari de apă dulce din lacul Tefé din Amazon, într-o încercare a cercetătorilor de a studia starea lor de sănătate și de a preveni decesele în masă cauzate de seceta severă de anul trecut.
Delfinii au fost aduși la mal pentru a li se preleva probe de sânge și pentru alte examinări medicale, după care au fost eliberați înapoi în lac imediat ce cercetătorii și-au încheiat activitatea. Procesul de monitorizare a sănătății lor a inclus și introducerea unui microcip care va permite urmărirea comportamentului acestora prin intermediul satelitului.
Un moment critic al operațiunii l-a constituit capturarea unui delfin femelă. Pescarii au fost extrem de atenți să nu o rănească și au menținut-o aproape de puiul său pe toată durata examinării, transmite Reuters.
„S-a relaxat și am putut face testele. A părut sănătoasă”, a declarat Miriam Marmontel, responsabilă de proiect în cadrul Institutului Mamirauá pentru Dezvoltare Durabilă. În cadrul examinării, s-a prelevat și o probă pentru biopsie, iar microcipul a fost plasat pe spatele femelei, oferindu-le cercetătorilor posibilitatea de a monitoriza mișcările sale, adâncimile la care înoată și chiar temperaturile apei în care se află.
Sursa: Pexels
Seceta severă de anul trecut, cea mai lungă din istoria înregistrată a pădurii tropicale, a avut consecințe devastatoare asupra populației de delfini. Peste 200 de cadavre de delfini au fost găsite plutind pe un lac format de un afluent al fluviului Amazon. Nivelurile scăzute ale apei au dus la încălzirea excesivă a acesteia și la temperaturi insuportabile pentru delfini. De asemenea, mii de pești din râurile Amazonului au murit din cauza lipsei de oxigen din apă.
Delfinii de râu din Amazon (mulți dintre aceștia prezentând o nuanță roz strălucitoare) reprezintă o specie unică de apă dulce, găsită doar în râurile Americii de Sud. Din cauza ciclului lor reproductiv lent, aceste populații sunt deosebit de vulnerabile la amenințări.
„Studiem sănătatea delfinilor înainte de a începe sezonul secetos, pentru a înțelege cum reacționează la căldură”, a explicat Marmontel, coordonatorul expediției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News