Data actualizării:
Data publicării:

Despăgubiri pentru fermieri după daunele cauzate de secetă. Termenul-limită pentru depunerera cererilor, prelungit

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Termenul-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă a fost prelungit.

Alegeri prezidentiale 2024

Cererea pentru constatarea daunelor cauzate de seceta pedologică, necesară pentru obținerea despăgubirilor, poate fi depusă până la data de 19 august 2024, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat transmis joi către Agerpres.

"Perioada în care fermierii pot depune cererile de constatare a pagubelor din cauza secetei pedologice, pentru a obține despăgubiri, se extinde până la 19 august 2024, ora 24:00. Această decizie a fost luată având în vedere că astăzi, 15 august 2024, este o zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Anunțul a fost făcut tuturor Direcțiilor Agricole Județene", precizează sursa citată.

În luna iulie a acestui an, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a informat pe comisarul Janusz Wojciechowski despre impactul extins al secetei asupra terenurilor din România și a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare din 7 august, acordarea de compensații urgente, având în vedere pagubele semnificative suferite de fermieri. Această informație a fost comunicată recent ca răspuns la cererile unor europarlamentari români pentru alocarea de fonduri europene în sprijinul fermierilor și comunităților afectate de secetă.

Suma totală estimată

"Daunele majore cauzate de condițiile climatice nefavorabile necesită măsuri excepționale pentru acordarea de compensații rapide, în vederea soluționării problemelor create de aceste fenomene", se menționează în scrisoarea trimisă Comisiei Europene de către ministrul Agriculturii.

Conform MADR, suma totală estimată, de până la 75,2 milioane euro, destinată culturilor înființate în toamna anului 2023, trebuie rambursată urgent fermierilor.

"Pentru aceasta, MADR consideră necesar ca întreaga sumă să fie achitată producătorilor afectați printr-un singur act juridic comunitar, care să includă norme tehnice și surse de finanțare din partea Uniunii Europene, precum și ajutoare naționale suplimentare. De asemenea, primăvara și vara anului 2024 au fost marcate de o lipsă semnificativă de precipitații și de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în aproape toată țara, fiind deosebit de ridicate în zonele de câmpie", se arată în comunicatul ministerului.

Datele incluse în scrisoarea adresată oficialului european indică faptul că fenomenele extreme au compromis culturile înființate în primăvara anului 2024, în special porumbul și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de aproximativ două milioane de hectare la nivel național.

În acest context, valoarea medie a pierderilor este estimată între 200 și 230 euro pe hectar.

Europarlamentarii PNL cer Comisiei Europene bani pentru fermierii români afectați de secetă 

Daniel Buda și Dan Motreanu (PNL) spunea luni, 12 august, că au solicitat bani europeni pentru a ajuta fermierii și comunitățile românești afectate de secetă. 

Europarlamentarii PNL au solicitat Comisiei Europene deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune pentru a ameliora pagubele provocate de secetă, transmit liberalii. 

Daniel Buda și Dan Motreanu au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în care solicită deblocarea rezervei agricole de criză, având în vedere pagubele produse culturilor agricole de lunile toride, secetoase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel