Data publicării:
Desfășurare de FORȚE! Cum combate M.A.I. picnicurile de 1 mai
Aproximativ 36.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, sprijiniţi de lucrători de la alte structuri operative, precum şi de poliţişti locali şi militari, vor fi pregătiţi să acţioneze zilnic pentru protejarea cetăţenilor, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
'Una dintre principalele misiuni va fi descurajarea persoanelor care intenţionează să efectueze deplasări din alte motive decât cele prevăzute în ordonanţele militare şi pot contribui astfel la răspândirea noului coronavirus. În toată ţara, vor fi organizate puncte fixe de verificare şi patrule mobile formate din poliţişti şi jandarmi', a spus Dajbog într-o declaraţie de presă.
Pentru cazurile grave, vor fi pregătite să acţioneze peste 150 de grupe de intervenţie, formate din 4 până la 10 lucrători ai ministerului. În teren se vor mai afla, pentru sprijin, şi echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei canine, dar şi ale Jandarmeriei călare.
'Efectivele de ordine publică vor avea în atenţie traseele de deplasare către regiunile turistice, spaţiile de agrement şi alte zone în care, în perioade de normalitate, se organizează diferite activităţi în aer liber, picnicuri, petreceri. Pentru depistarea persoanelor care cu bună ştiinţă încalcă restricţiile de circulaţie, echipajele de la sol vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviaţie', a mai spus Monica Dajbog.
Poliţiştii şi jandarmii vor verifica, de asemenea, respectarea interdicţiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau în carantină, patrulând inclusiv în zona spitalelor şi a spaţiilor de carantină
'Având în vedere că noul coronavirus poate fi răspândit şi de persoane care nu prezintă simptome specifice, precum tuse, febră sau dificultăţi de respiraţie, este necesar ca toţi cetăţenii să respecte restricţiile de circulaţie şi celelalte măsuri dispuse de autorităţi pentru prevenirea îmbolnăvirilor', a precizat oficialul MAI.
Apel către cetățeni
Ea a atras atenţia că, fără sprijinul cetăţenilor prin asumarea regulilor de distanţare socială, există riscul creşterii numărului cazurilor de îmbolnăvire şi, implicit, de pierderi de vieţi omeneşti.
'Pe lângă respectarea măsurilor dispuse de autorităţi pentru a proteja sănătatea oamenilor, recomandăm aplicarea regulilor de protecţie individuală, în special cele de igienă. Sfaturi utile regăsiţi pe site-urile Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi pe cele indicate prin comunicările publice ale Grupului de Comunicare Strategică', a afirmat Dajbog.
În ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă, în următoarele zile sunt pregătiţi să intervină aproximativ 5.700 de pompieri cu 3.400 de mijloace auto echipate pentru diverse tipuri de misiuni, precum stingerea incendiilor, descarcerare şi acordarea primului-ajutor. Pentru transportul pacienţilor care au nevoie urgentă de asistenţă medicală de specialitate pot interveni elicopterele şi avionul Cessna din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie.
'În acest sfârşit de săptămână, peste 4.500 de poliţişti de frontieră vor asigura zilnic misiunile de supraveghere şi control la graniţă. De asemenea, vor acţiona ca forţe de sprijin alături de echipajele Poliţiei şi Jandarmeriei în alte misiuni operative pentru aplicarea măsurilor dispuse prin ordonanţele militare', a declarat oficialul MAI, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News