Descoperire teribilă despre fumat. Afectează ADN-ul la 30 de ani de la renunțare
Fumatul lasă o ''amprentă'' în ADN chiar și după 30 de ani de la renunțarea la țigări, potrivit unui studiu efectuat de unii oameni de știință din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences și Harvard Medical School, informează, miercuri, Daily Mail.
Conform noii descoperiri, metilarea ADN — un proces prin care celulele controlează activitatea genelor — este cea care poate oferi un indiciu important ce trădează faptul că o persoană a fost fumătoare.
Cercetătorii știau deja că foștii fumători riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer și boli de inimă chiar și la câteva decenii după încetarea obiceiului nociv, însă mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau încă pe deplin înțelese.
Pentru acest studiu, oamenii de știință americani au analizat metilarea ADN în cadrul genomului uman folosind mostre de sânge de la aproape 16.000 de participanți, inclusiv de la actuali și foști fumători, dar și de la persoane care nu au fumat niciodată.
Concluziile cercetătorilor demonstrează că, în cinci ani de la încetarea acestui obicei, majoritatea secvențelor ADN ale foștilor fumători redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Însă, anumite secvențe persistă chiar și timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare și anumite tipuri de tumori.
Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvolte tratamente mai bine localizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News