Descoperire revoluționară. Cel mai vechi script al slavilor nu este glagolitic, ci runic
Cel mai vechi script al slavilor nu este glagolitic, ci sunt runele germanice.
Până acum, cel mai vechi script al poporului slav care trăia în Europa Centrală era considerat a fi glagolitic, care a fost adus în Moravia de misionarii Constantin și Metodie din Bizanț în secolul al IX-lea. Cu toate acestea, o nouă descoperire arheologică dovedește că slavii au intrat în contact cu runele germane, pe care le-au folosit, de exemplu, pentru numărare sau ghicire, chiar înainte de introducerea alfabetului glagolitic.
Subliniind natura revoluționară a descoperirii, noua descoperire pune la îndoială și diferența culturală distinctă dintre părțile germane și slave ale Europei. Noua descoperire provine dintr-o coastă animală descoperită de arheologi în localitatea Lány din sud-estul Cehiei, împreună cu ceramică asociată triburilor slave.
"Osul inscripționat, pe care l-am găsit în 2017, a fost examinat în detaliu de o echipă internațională de oameni de știință din Republica Cehă, Austria, Elveția și Australia. Studiul a determinat că este cea mai veche inscripție descoperită în rândul popoarelor slave care este o fără precedent succes nu numai în cercetarea cehă, ci și în întreaga Europă ", a declarat Jiří Macháček, șeful Departamentului de Arheologie și Muzeologie de la Facultatea de Arte a Universității Masaryk.
Cercetătorii au folosit cele mai noi metode genetice și radiocarbonate pentru a analiza osul. Vârsta inscripției a fost confirmată prin metoda de urmărire și microscopia cu scanare electronică.
Ce spun inscripțiile?
Personajele gravate au fost identificate de specialistul în limba germanică veche Robert Nedoma de la Universitatea din Viena ca rune ale unui futhark mai vechi. Este un script folosit de populația germanofonă din Europa Centrală din secolul al II-lea până în al VII-lea d.Hr. Alfabetul futharkului vechi era format din 24 de caractere, dintre care ultimele șapte erau gravate pe coasta ruptă. Se poate presupune că inițial, tot alfabetul runic era pe os. Așadar, nu a fost un mesaj specific, ci mai degrabă un ajutor didactic, dovadă fiind unele erori în scris.
Până acum, nu era clar dacă existau contacte directe între lombardii germanici, care au părăsit Europa Centrală și au mers spre Italia în secolul al VI-lea, și slavii, care au predominat treptat pe fostul teritoriu german. Osul de pe situl slav, deși nu este posibil să aflăm cine a sculptat rune pe el, mărturisește contactul direct, spun oamenii de știință.
Descoperirea atrage din nou atenția asupra remarcii călugărului bulgar Chrabr, care a trăit la începutul secolelor IX și X și a aparținut școlii literare Preslav. În tractul său „Despre scrisori”, Chrabr scria că slavii păgâni nu aveau încă un scenariu, ci numărau și făceau divinații cu „schițe și incizii”. Acum, este clar că Chrabr s-ar fi putut referi la alfabetul runic.
"Faptul că aceasta este cea mai veche dovadă de scriere a slavilor este, desigur, interesant pentru aproape 300 de milioane de oameni care vorbesc una dintre limbile slave", a subliniat Jiří Macháček, potrivit RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News