Descoperire rară. O reprezentare completă a zodiacului a fost găsită într-un templu egiptean antic / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Astrologia și descoperirea constelațiilor au o istorie lungă și complexă, iar arheologii tocmai au descoperit o mică parte a acestei preocupări.

O serie spectaculoasă de picturi în relief de pe tavanul unui templu egiptean antic înfățișează 12 semne ale zodiacului, iar o parte dintre ele ai putea să le recunoști, conform Science Alert.

Pe lângă reprezentările zodiacului, lucrările de artă restaurate în magnificul Templu Esna din Egiptul de Sus, dedicat zeului Khnum, includ, de asemenea, reprezentări ale cinci dintre planetele din Sistemul Solar.

Este o descoperire rară și una frumoasă, care se alătură unei serii de lucrări de artă uimitoare și complicate, vechi de aproape 2.000 de ani, care împodobesc pereții templului.

„Reprezentările zodiacului sunt foarte rare în templele egiptene”, spune egiptologul Christian Leitz de la Universitatea din Tübingen din Germania, a cărei echipă a lucrat cu Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților la proiectul de restaurare.

„Zodiacul în sine face parte din astronomia babiloniană și nu apare în Egipt decât în vremurile Ptolemeice”, mai spune el.

Construcția Templului din Esna, la aproximativ 60 de kilometri (37 mile) sud de Luxor, a început în epoca ptolemeică, dar a continuat timp de mai multe secole. Tot ce rămâne acum este vestibulul, sau pronaosul, care a fost plasat în perioada romană, sub stăpânirea împăratului Claudius, între 41 și 54 d.Hr.

Cu toate acestea, vestibulul a eclipsat probabil templul însuși, iar arheologii au lucrat cu minuțiozitate pentru a-l restaura la strălucirea de odinioară. Anul trecut, echipa a descoperit fresce superb pictate care o înfățișează pe zeița cu cap de vultur Nekhbet și pe zeița cu cap de șarpe Wadjet ca păsări cu aripi.

„Templele și reprezentările antice ale zeilor erau adesea pictate în culori strălucitoare”, a spus Leitz la acea vreme, „dar acestea au dispărut de obicei sau chiar au dispărut total ca urmare a influențelor externe”.

Templul lui Esna, spune echipa, este unic prin gama de figuri care îi acoperă pereții și păstrarea culorilor. Prin curățarea cu atenție a reliefurilor din gresie, oamenii de știință și vizitatorii pot vedea decorațiunile templului în relație unul cu celălalt.

O nouă constelație, Gâștele lui Ra



Chiar și în mijlocul acestei abundențe de figuri colorate, totuși, reprezentarea semnelor zodiacale este o surpriză interesantă. Se crede că grecii antici au introdus zodiacul în Egipt și părea să devină foarte popular, dar numai în anumite contexte.

„Zodiacul a fost folosit pentru a decora morminte și sarcofage private și a fost de mare importanță în textele astrologice, precum horoscoapele găsite pe cioburi de ceramică”, spune egiptologul Daniel von Recklinghausen de la Universitatea din Tübingen.

„Cu toate acestea, este rar în decorarea templului: în afară de Esna, au mai rămas doar două versiuni complet conservate, ambele din Dendera”, mai spun cercetătorii.

În urmă cu câțiva ani, lucrările la templu au scos la iveală, pentru prima dată, numele egiptene antice pentru constelații, cum ar fi Mesekhtiu (Carul Mare), Sah (Orion) și o constelație necunoscută anterior Apedu n Ra – „Gâștele” lui Ra”. Acum au apărut și aceste noi figuri, iar cele mai multe dintre ele sunt aceleași cu semnele zodiacale vestice folosite în prezent.

Alte decorațiuni includ „șapte săgeți” ale zeiței războinice cu cap de leu Sekhmet, mesageri care îi personificau mânia și puteau aduce fie protecție, fie distrugere. Cercetătorii au identificat, de asemenea, planetele Jupiter, Marte și Saturn, precum și o serie de constelații folosite pentru a ajuta la indicarea orei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel