DESCOPERIRE nouă despre COVID-19. Iată cât supraviețuiesc anticorpii
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Pe măsură ce cazurile de coronavirus din întreaga lume sunt în creștere, oamenii de știință descoperă indicii privitoare la imunitatea celor care au fost infectați și s-au vindecat.

În timp ce cazurile de coronavirus din întreaga lume continuă să crească, oamenii de știință descoperă indicii privitoare imunitatea celor care au avut COVID-19. Conform acestora, imunitatea durează cel puțin șase luni.

După ce persoanele infectate cu COVID-19 s-au vindecat, proteinele imune numite anticorpi sunt încă detectabile șase luni mai târziu. Mai mult, proteinele și-au îmbunătățit abilitățile de combatere a coronavirusului, relatează cercetătorii într-un studiu preliminar. După dispariția simptomelor, părțile din virus rămase în intestine pot ajuta sistemul imunitar să acționeze la o eventuală reinfectare. În același timp, imunitatea determinată de un posibil vaccin este de așteptat să dureze la fel de mult sau mai mult decât imunitatea naturală.

Anticorpii, care sunt proteine ​​imune, care se leagă de microbi pentru a combate o infecție, fac parte din memoria corpului de apărare imună. În timpul unei infecții, oamenii produc, de obicei, o mare varietate de anticorpi. 

Rezultatele sunt încurajatoare

La șase luni după o infecție cu COVID-19, numit SARS-CoV-2, oamenii par să fi construit un arsenal de anticorpi care sunt doar mai puternici decât cei dezvoltați la început. Acești anticorpi pot recunoaște, de asemenea, versiunile mutante ale virusului, au descoperit cercetătorii. În plus față de îmbunătățirea anticorpilor, celulele imune de lungă durată care produc anticorpi, numite celule B cu memorie, rămân în sânge, pregătite să lanseze un răspuns rapid în cazul în care oamenii vor fi expuși din nou la virus.

„Mesajul principal este că răspunsul imun persistă”, spune Julio Lorenzi, imunolog viral la Universitatea Rockefeller din New York. „Vedem aceste celule B supraviețuind în timp și anticorpii la șase luni de la infecție sunt chiar mai buni decât începutul infecției”, a mai punctat acesta.

Alte studii au sugerat că celulele B pot persista mai mult de șase luni la pacienții recuperați cu COVID-19. Rezultatele preliminare ale unui studiu au arătat că celulele B de memorie, precum și alte celule implicate în memoria imună cunoscute sub numele de celule T, scad lent în sânge, au raportat cercetătorii pe 16 noiembrie la bioRxiv.org. Această scădere lentă ar putea însemna că imunitatea ar putea dura ani de zile, cel puțin la unii oameni, informează Science News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel