Data actualizării:
Data publicării:

Descoperire importantă lângă Sarmizegetusa Regia, într-un loc neglijat complet în ultimele decenii. Cetatea Fețele Albe ocupă un munte întreg / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Cu ajutorul tehnologiei LIDAR, oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare în județul Hunedoara.

Oamenii de știință au folosit tehnologia LIDAR pentru a face scanări la cetatea dacică de la Fețele Albe, în apropiere de Sarmizegetusa Regia, un vestigiu care nu a mai fost cercetat de cinci decenii, conform Adevărul.

Inițial, după primele cercetări efectuate secolul trecut, se credea că sistemul de terase al cetățenii era format din 20-30 de terase, însă se pare că acestea sunt de ordinul sutelor. Cetatea se află pe suprafața unui întreg munte, este mai veche decât cea de la Sarmizegetusa Regia, iar în prezent cea mai mare parte a acesteia este acoperită de pământ și vegetație.

„Modelul digital de teren (DTM) derivat din LiDAR dezvăluie o adevărată surpriză: situl este mult mai larg, ocupând toată latura sudică a dealului, pe doi kilometri, de la pârâul Arsurii până la fortificația de pe Dealul Grădiștii și are aproape 200 de terase, deci de zece ori mai mult încât s-a crezut! Terasele sunt cel mai adesea aliniate (ca „ghirlande”) de-a lungul curbelor de nivel, iar astăzi sunt acoperite în întregime de păduri. Unele sunt în trepte, altele în ciorchine. Cea mai mare concentrație de terase se află lângă Șesul cu Brânză. Accesul este dificil astăzi, căile antice au dispărut. DTM-ul arată însă pe alocuri potecile care legau grupurile de terase și care formau o adevărată rețea care acoperă toată panta. Pe terase sunt vizibile urme ale numeroaselor construcții cu bază dreptunghiulară sau poligonală/circulară”, scriu cercetătorii Aurora Pețan și Valeriu Sîrbu, într-un studiu publicat recent, cu titlul „Revizitând Fețele Albe – un important sit dacic de lângă Sarmizegetusa Regia” (Editura Dacica, 2023).

Cetatea este mai veche decât perioada în care a domnit Burebista

 

În zona Șesul cu Brânză a fost descoperită o așezare ce datează de la sfârșitul secolului al II înainte de Hristos, fiind mai veche decât epoca în care Burebista a domnit peste Regatul Dacic.

„Din datele publicate până acum, reiese că zona centrală de la Fețele Albe a existat cu cel puțin o generație (în jurul anului 100 î.Hr.) înaintea celei de pe dealul Grădiștii (în jurul anului 50 î.Hr.). După mijlocul secolului I î.Hr., centrul pare să se mute de la Fețele Albe pe dealul învecinat. Cele două centre religioase au funcționat în paralel până la cucerirea romană, dar nu putem preciza relația dintre ele”, arată autorii studiului.

În plus, au fost identificate rămășițe ale unor clădiri circulare, posibile reședințe aristocratice, potrivit oamenilor de știință. Ele se aflau în apropierea templelor și atelierelor meșteșugărești.

Cetatea Fețele Albe se află în apropiere de Sarmizegetusa Regia, pe muntele învecinat Grădiștii Muncelului. Accesul este destul de dificil și se face din drumul principal care duce la capitala Regatului Dacic.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel