Descoperire despre lipsa gustului din cauza COVID-19. „Supertasterii“ sunt mai rezistenți la SARS-CoV-2
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Descoperire despre lipsa gustului din cauza COVID-19. „Supertasterii“ sunt mai rezistenți la SARS-CoV-2   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Descoperire despre lipsa gustului din cauza COVID-19. „Supertasterii“ sunt mai rezistenți la SARS-CoV-2 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Supertasterii, persoanele care experimentează simțul gustului cu o intensitate mult mai mare decât media și au o sensibilitate crescută la gusturile amare, sunt mai rezistenți la infectarea cu SARS-CoV-2.

Dacă sunteți extrem de sensibil la aromele amare și aveți o acuitate dezvoltată a gustului, este posibil să fiți mai rezistent la SARS-CoV-2, potrivit concluziilor unui studiu recent publicat. Conform datelor de la aproape 2.000 de pacienți din Baton Rouge, Louisiana, persoanele catalogate drept „supertaster” au reprezentat un procent extrem de mic dintre cei care au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Aceste rezultate nu doar că promovează o legătură între varianta genică și susceptibilitatea redusă la infecțiile tractului respirator superior, dar ar putea ajuta medicii să evalueze mai bine riscul și rezultatele COVID-19.

„Ne-am propus să identificăm o asociere între genotipul T2R cu fenotipul și rezultatele după infecția cu COVID-19. Prezentăm concluziile noastre ca un rezultat care justifică un studiu științific suplimentar pentru a crea un potențial instrument de măsurare sigur, rentabil, precis și ușor scalabil, care are capacitatea de a împărți pacienții în grupuri și de a evalua riscul de infecție cu SARS-CoV- 2 și evoluția clinică a bolii.”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Medicii au vrut să investigheze altceva

Ideea a apărut atunci când o echipă de medici condusă de Henry Barnham din Sinus și specialiștii nazali din Louisiana și-a propus să investigheze unul dintre simptomele distinctive ale COVID-19 - pierderea gustului și a mirosului. Aceștia au dat un test gustativ la 100 de pacienți care au dat rezultate pozitive la virus și, curios, au descoperit că niciunul dintre ei nu era supertaster.

Ulterior, au decis că acest lucru necesită mai multe investigații și, între 1 iulie și 30 septembrie 2020, și-au extins cercetările la 1.935 de pacienți la cabinetul terțiar ambulatoriu și la spital. În urma studiului efectuat pe aproape 2000 de pacienți, supertasterii au reprezentat doar 5,6% dintre cei 266 infectați cu SARS-CoV-2, adică 15 pacienți.

De asemenea, trebuie menționat că studiul are unele limitări. Supertastrii au fost identificați fenotipic, adică pe baza trăsăturilor observabile. Studiile viitoare ar putea confirma genetic sensibilitățile gustative ale pacienților. În plus, având în vedere că SARS-CoV-2 este un virus nou, nu se știe foarte multe despre cum afectează indivizii în funcție de diferențele etnice ori sociale. Cu toate acestea, descoperirea sugerează o nouă cale pentru investigarea și evaluarea riscului și rezultatului pacienților, precum și modul în care funcționează boala, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel