Data actualizării:
Data publicării:

Deputatul Radu Popa (PSD), după ce Romgaz a vândut energie electrică de 50 MW: Măcar în ceasul al 13-lea să facem re-reglementarea pieței

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Radu Popa
Radu Popa

Pe 21 iulie Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării, a scos la vânzare un pachet de energie electrică de 50 MW cu livrare în luna septembrie a acestui an la prețul de 1.900 de lei/MWh, spune deputatul PSD, Radu Popa.

"Chiar și la prețul acesta, doi furnizori mari au venit cu oferte de răspuns, așa că Romgaz și-a vândut toată energia cu livrare în septembrie la prețul nesperat de 2.150 lei/MWh

Electrica Furnizare a cumpărat 21,6 GWh de energie, iar restul de 14,4 GWh au mers la E.On Energie România pentru același preț. Ca să faceți o comparație, în iunie, energia a avut un preț mediu de 1.130 lei/MW ceea ce înseamnă ca din Iunie in septembrie, producătorii au dublat prețul", a anunțat, pe facebook, Radu Popa, deputat PSD.

 

 

"Astfel, putem păstra și energia în România și putem salva și bugetul"

 

"Ce înseamnă asta pentru cetățean?", se întreabă deputatul PSD. "Prețul tuturor produselor din piață va avea o creștere explozivă-impactul acestei creșteri a energiei în costurile de producție și transport și va face ca producătorii români de orice fel de produse aă aibă costuri imense de producție. Cine le va plăti prețul final al acestor produse? Noi toți! Filosofia de plafonare a prețurilor este nesustenabilă financiar.

În septembrie 2022, după 9 luni de plafonare, costurile sunt de 41 miliarde de RON, adică 8 miliarde de euro plecate din banii guvernului și nici un câștig pentru cetățean și nici pentru industrie. Cu 8 miliarde de euro puteam face 8000 de Mw care rămâneau în patrimoniul sistemului energetic național și asiguram independența energetică a României, iar cetățeanul dar și industriile ar fi avut enorm de câștigat. Așa, avem doar pierderi pe toată linia. Este acesta principalul motiv pentru care spun că măcar în ceasul al 13-lea să facem re-reglementarea pieței. Astfel, putem păstra și energia în România și putem salva și bugetul.

Dar conducerea Romgaz este familiarizată cu decizii exotice. Ei au acceptat la plată zăcământul din Marea Neagră înainte ca acesta să fie declarat comercial, ceea ce va fi constat peste câțiva ani-atunci când crocodilului i se va fi făcând iar foame-că decizia a fost un prejudiciu pentru companie. Cel puțin așa ne’a învățat istoria ultimului deceniu", a menționat Radu Popa.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel