Deputatul PSD Radu Popa: O "scăpare" din OUG 27 a transformat un business profitabil într-o fabrică de bani decontaţi de stat. Nicio explicaţie pentru absenţa lui Virgil Popescu
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 22 aug 2022, 20:54
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Deputatul PSD Radu Popa afirmă că nu înţelege absenţa ministrului Energiei, Virgil Popescu, deşi au trecut ore bune de când Marcel Ciolacu, preşedintele social-democraţilor, a făcut referire la o "scăpare" în OUG 27. 

"Declarațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, date azi-dimineață au generat multe reacții. Am așteptat câteva ore ca să văd eventuala reacție a ministrului Energiei, subiect și obiect al discuțiilor de azi. E ora 21.00 și o liniște ciudată a acompaniat toată ziua. Mai mult, nu găsesc nici o explicație pentru absența din minister a lui Virgil Popescu fix în săptămânile în care premierul i-a cerut să vină cu un nou act normativ pentru limitarea și blocarea dezastrului. 

În plus, toată această escaladare a “scăpării“ vine după ce au fost atentionați asupra efectelor de creștere la cote fără precedent a prețurilor și nu au făcut nimic. Și nu fac nici acum, când s-a ajuns la 4000 lei /MWh. 

“Prețul mediu” de care a vorbit Marcel Ciolacu se găsește în art. 6 și art.7 al OUG 27, promovată la inițiativa ministrului Energiei. S-a spus azi că și miniștrii PSD au fost de acord. Probabil, dar în guvern sunt militari, sociologi, economiști, agricultori, matematicieni etc. Singurul specialist asumat pe energie e ministrul Energiei. El trebuia să nu lase să treacă nici erorile impardonabile din OUG 3 si nici această “scăpare”.

Suntem la 10 ore de la declarațiile lui Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, nici unul dintre foștii premieri-temuți specialiști în energie-și nici unul dintre senatorii care citeau întrebările din laptop pe la comisia de anchetă pe energie, absolut nici unul nu a ieșit să susțină argumentat poziția liderului PSD. O fac eu aici nu din motive de partizanat politic ci pentru că opinia liderului PSD este corectă iar această “scăpare” din OUG 27 a transformat un business deja foarte profitabil într’o fabrică de bani decontați de stat. Și acum urmează un CONCURS.

Care e producătorul de energie care a fost favorizat de această prevedere și care a raportat deja un profit de 1.000.000.000 EU (un miliard de euro) în perioada ianuarie-Iulie 2022?

Cine credeți că a “scăpat” această prevedere în OUG 27?", a scris Radu Popa pe Facebook. 

Prețuri la energie. Ciolacu: Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social democrat, a făcut declarații de presă privind prețurile la energie.

„În primul rând, cu toții așteptăm soluția de la această ședință interministerială și, din punctul meu de vedere și al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Repet, există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, ci haotică, cum spune BNR-ul, a dus, din nou, la inventarea băieților deștepți din energie.

A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpătăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supra-impozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în ordonanță să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450 și chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu, să știm și noi cine, în subteran, face jocurile, în România, pentru energie. Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea trebuie să fie a Ministerului Energiei pentru că ei sunt promotorii ordonanței actului legislativ. Virgil Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ. Cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025.

Avem la dispoziție două abordări și vreau să fiu foarte clar. Este o abordare referitoare la energia deja vândută în momentul acesta. Nu poți să cumperi energia de anul trecut cu 400 de lei fără să o plătești. Dacă „hidro” a vândut energia anul trecut nu înseamnă că a și încasat banii. Ei încasează acum când respectivii cumpărători vând cu 3.000. Deci o să avem o abordare care se va aplica până în această perioadă și o abordare pentru perioada următoare. Până acum avem în jur de 23% din energie vândută pe anul viitor“, a spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?