Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL): Parlamentul European cere aderarea României la spațiul Schengen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Deputatul european Siegfried Mureșan. Sursa foto. Facebook/Siegfried Mureșan
Deputatul european Siegfried Mureșan. Sursa foto. Facebook/Siegfried Mureșan
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a transmis că Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, o rezoluție a Parlamentului European în care cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe integrarea României în spațiul Schengen.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. Acest rezultat arată că aderarea țării noastre la spațiul Schengen este susținută de europarlamentari din toate colțurile Uniunii Europene și din toate grupurile politice proeuropene. Textul rezoluției menționează clar că țara noastră îndeplinește criteriile tehnice de aderare la zona Schengen de peste 11 ani.

Spațiul Schengen și întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu țara noastră în interiorul spațiului de liberă circulație decât în afara lui. România a demonstrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții: a primit peste 1 milion de refugiați din Ucraina cărora le-a oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală. În plus, țara noastră a asigurat tranzitul fără riscuri pe teritoriul său pentru refugiații ucraineni și treceri sigure ale frontierei către alte state UE și Schengen, cum ar fi Ungaria", a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

"Aderarea la spațiul Schengen va aduce mai multe investiții"



"Beneficiile aderării României la spațiul Schengen sunt concrete și sunt imediate. În anul 2021, peste 36 de milioane de persoane și aproximativ 12 milioane de mijloace de transport au trecut granițele țării noastre și au trebuit să aștepte la coadă pentru controlul vamal. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi.

Totodată, aderarea la spațiul Schengen va aduce mai multe investiții în țara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile și bine plătite pentru oameni. Un investitor străin va fi mult mai interesat decât în prezent să deschidă o fabrică în România dacă va ști că poate exporta marfa în restul Uniunii Europene mult mai rapid o dată cu eliminarea controlului vamal”, a completat Siegfried Mureșan.

Vezi si:

Parlamentul European a votat marți o rezoluţie pentru primirea României și Bulgariei în Schengen 

Parlamentul European a adoptat rezoluţia care susţine aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Update:

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Parlamentul European reaminteşte că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011, arată rezoluţia. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel