Depresie în lanț, de la părinte la adolescent
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Cercetătorii americani au demonstrat că depresia la adolescenți se transmite de la aceeași problemă a părinților. Tratând depresia adulților poate fi alungată și cealaltă. 

În psihologie, conceptul de emoții „contagioase”, care se transmit de la o persoană la alta, este foarte bine cunoscut. Pe acest principiu se bazează un studiu condus de cercetători de la Universitatea Northwestern din SUA și prezentat la congresul anual al Societății Americane de Psihologie. Ei au descoperit că depresia la un adolescent poate fi în legătură directă cu depresia unui părinte și invers. 

În total, 324 de adolescenți diagnosticați cu depresie, având în medie 15 ani, au participat la studiu. Au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri: cei care au făcut terapie cognitiv-comportamentală, cei care au fost tratați cu antidepresive și cei care au beneficiat de o combinație între cele două.

Prima perioadă de tratament a durat aproape un an, apoi au fost monitorizați încă un an. În paralel, cercetătorii au identificat semne de depresie moderată spre severă în rândul unui sfert dintre părinții adolescenților. 

Depresie în familie

Cu toate că procesul de tratament al depresiei nu a vizat întreaga familie, autorii studiului subliniază necesitatea unui astfel de demers. Ei au observat că tratarea cu succes a depresiei în rândul adolescenților antrenează un efect pozitiv și în rândul părinților.

„Astăzi, din ce în ce mai mulți tineri acuză sentimente de tristețe și dezamăgire, chiar și idei suicidare”, a declarar prof. Howard, unul dintre cercetători, care a prezentat rezultatele studiului. „Acest studiu deschide o întreagă gamă de posibilități de intervenție în cazul depresiei la adolescenți și la nivelul familiei”, remarcă specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel