Deodorantele cu aluminiu, vezi dacă sunt periculoase
Deodorantele cu aluminiu sunt unele dintre cele mai controversate produse de igienă personală. Află în continuare ce efecte pot avea asupra organismului.
Deodorantele cu aluminiu împiedică transpirația, blocând activitatea glandelor sudoripare. Numai că o parte din toxinele din organism sunt eliminate prin transpirație. Iată un prim efect nociv al acestor deodorante. Blocând glandele sudoripare, substanțele toxice rămân în organism și duc la instalarea diferitelor boli.
Deodorantele cu aluminiu și cancerul de sân
Cea mai frecventă acuzație este aceea că aluminiul din deodorante este absorbit în piele, mai ales în cazul în care există mici tăieturi apărute după ras sau porii deschiși după epilat, și se poate ajunge la creșterea nivelului de estrogen, hormonul feminin răspunzător de apariția cancerului de sân.
Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Innsbruck (Austria) a analizat riscul aluminiului din deodorante în cazul a 209 femei diagnosticate cu cancer de sân și 209 femei sănătoase. Potrivit rezultatelor, utilizarea de mai multe ori pe zi a unui deodorant cu aluminiu în zona axilară facilitează pătrunderea substanței periculoase în sânge. Riscul de cancer de sân se dublează dacă acest obicei se întâmplă de la o vârstă mai mică de 30 de ani.
Sunt cazuri în care unele persoane sensibile pot dezvolta iritații ale pielii în urma folosirii deodorantelor ce conțin clorhidrat de aluminiu.
Deodorantele cu aluminiu și riscul de Alzheimer
Sunt și o serie de cercetări care susțin că aluminiul ar putea fi una dintre cauzele apariției bolii Alzheimer. Potrivit oamenilor de știință, sistemul nervos central este cea mai sensibilă țintă a aluminiului.
OMS: recomandări liniștitoare
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a examinat recent siguranța utilizării deodorantelor, a ajuns la concluzia că „nu există nicio indicație că aluminiul ar fi cancerigen”. Ca toate produsele cosmetice, deodorantele și antiperspirantele sunt autorizate printr-o legislație destul de strictă și, înainte de a ajunge pe piață, trebuie să treacă printr-o serie de teste.
Învață să citești eticheta deodorantului ales
Deodorantele, gelurile de duș, șampoanele și alte produse de îngrijire au etichete pe care sunt menționate ingredientele. Verifică înainte de achiziționarea acestor produse eticheta lor. În locul unor antiperspirante cu aluminiu poți alege produse care conțin alte ingrediente care combat transpirația, precum piatra de alaun. Există deodorante naturale hipoalergenice, antibacteriene și astringente. Piatra de alaun este o sare de culoare alb-translucid, care previne și neutralizează mirosul neplacut și reglează transpirația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News