Data publicării:
Denunț în afacerea "Microsoft-EADS". Lotul PSD, nume grele pe lista DNA
Lumeajustiției.ro continuă publicarea denunțului făcut de la DNA de un martor amenințat, privind afacerea Microsoft-EADS. Potrivit lui Răzvan Savaliuc, jurnalistul care a obținut informațiile, pe lista persoanelor denunțate se află nume din întreg spectrul politic. Dezvăluirile luju.ro vor continua cu lista demnitarilor PDL denunțați de martorul care a ales pseudonimul Gabriel Marin, adevărata identitate fiind protejată. Prejudiciul în afacerea "Microsoft-EADS" s-ar ridica la un miliard de euro.
”La DNA exista o lista cu nume impresionante si cifre ametitoare. Cei mai importanti lideri ai PSD, in frunte cu Adrian Nastase, sunt mentionati in declaratia "martorului amenintat" Gabriel Marin, persoana cu identitate protejata, data la DNA in 23 iunie 2014. Acesta a povestit in detaliu despre sume cu titlu de mita care ar fi fost destinate membrilor din Guvernul Nastase, inclusiv lui Adrian Nastase, sume ce erau platite prin diverse off-shore-uri si interpusi, printre care si ofiteri SRI si SIE, scrie lumeajustiției.ro.
Pe langa numele lui Adrian Nastase, in declaratia "martorului amenintat" regasim o serie de ministri, precum Ioan Rus, Dan Nica, Marian Saniuta sau Mihai Tanasescu. De asemenea, pionul principal in intreaga afacere este, asa cum reiese din declaratia "martorului amenintat" Gabriel Marin, celebrul Claudiu Florica, director al Fujitsu Siemens Computers - Romania, implicat mai tarziu si in combinatiile cu liderii PDL. De asemenea, un alt personaj care dicta mersul lucrurilor si fara de care nimic nu se putea intampla este, conform aceleiasi declaratii, omul de afaceri Alexandru Bittner, un apropiat al premierului Adrian Nastase.
Prezentam fragmente din declaratia "martorului amenintat" Gabriel Marin.
Afacerea Microsoft
„In 2003-2005, Claudiu Florica a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale si neoficiale pentru a fi reinclus in proiect, dar fara succes. Astfel, Claudiu Florica (n.r. - director Fujitsu Siemens Computers - Romania) s-a intalnit in primavara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT in perioada guvernarii PSD-iste, 2000-2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florica sustinerea pe langa Adrian Nastase in proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat si in proiectul licentierii Guvernului Romaniei pentru produse Microsoft cu conditia sa renunte sa mai faca presiuni pentru a reintra in proiectul Sistemului Educational Informatizat. Tot in 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD. In schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data.
[citeste si]
In decembrie 2004, dupa schimbarea partidului de guvernamant ca urmare a alegerilor ce au avut loc, Claudiu Florica fiind in relatii personale directe cu diversi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Victor (n.r. - probabil Vasile) Blaga, Rasvan Toader si-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco si a solicitat si noilor ministri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting si Softwin, firme pe care le controla in mod indirect, in acest proiect, dar fara succes.
Au fost foarte multe persoane implicate deoarece acest contract presupunea atat aprobari de la nivelul cancelariei primului-ministru, Ministerului Finantelor, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerului Educatiei si Cercetarii. Persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract sunt:
Adrian Nastase, prim-ministru in perioada 2000-2004,
Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada,
Remus Truica, seful Cancelariei Primului-ministru in acea perioada,
Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada,
Ecaterina Andronescu – ministru al educatiei 2000-2004,
Cristina Ghitulica – sef de cabinet Ecaterina Andronescu in perioada 2000-2004,
Mihnea Costoiu – secretar general al ministerului in acea perioada,
Traian Ionescu – director in Ministerul Educatiei,
Valentin Cotarta – director in cadrul Ministerului Educatiei,
Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu,
Mihai Tanasescu – ministrul finantelor la acea perioada,
Enache Jiru – secretar de stat in Ministerul Finantelor,
Dan Nica – ministru MCTI,
precum si ministrii PD numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga".
„Mecanismul era de a se crea un profit cat mai mare in firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor offshore-uri sumele de bani necesare platii mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odata ajunsi banii in offshore-uri din destinatii cat mai indepartate pe teritoriul Romaniei, mitele erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele de langa autoritatea contractanta si care aveau rolul de a spala respectivii banii si de a-i aduce in tara pe cai legale sau o parte erau scosi in numerar din bancile din afara teritoriului Romaniei si adusi in numerar in tara, tot in mod ilicit, folosind diferiti intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta in tara, toate acestea facandu-se in scopul ascunderii sursei veniturilor de persoanele care incasau mita".
„In anul 2003, Claudiu Florica impreuna cu Khalil Abi Chanin – patronul Romanel, importatorul exclusiv al produselor LG si Nicolae Culacov – Omnitech au inceput actiunile de influentare a factorilor de decizie din Guvernul Romaniei pentru a se incredinta contractul privind inchirierea de licente soft pentru Guvernul Romaniei si institutiile subordonate, firmei FSC Austria.
Khalil Abi Chanin s-a ocupat de intermedierea relatiei cu MCTI si SGG. A intermediat lui Claudiu Florica intalnirile cu factorii de decizie din aceste institutii, respectiv Dan Nica, Serban Mihailescu, Ion Morar, Eugen Bejinariu. Nicolae Culacov se ocupa de influentarea factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finantelor Publice, respectiv Mihai Tanasescu si Enache Jiru. Ca urmare a acestor intalniri, in octombrie 2003, Claudiu Florica a calatorit la Roma impreuna cu ministrul Dan Nica pentru a stabili cu acesta termenii si modalitatea in care urma sa se incheie acest contract de licentiere si pentru a dovedi in acelasi timp managementului Microsoft Romania ca avea influenta si contactele necesare cu oameni politici importanti pentru a incheia acest contract. Claudiu Florica a achitat personal cheltuielile de transport si cazare ale lui Dan Nica in aceasta calatorie. In aceasta intalnire de la Roma, Claudiu Florica a stabilit cu Dan Nica ca Guvernul Romaniei sa incheie un contract cu Microsoft in valoare de 50-60 milioane dolari, prin intermediul FSC Austria, iar in acest sens a fost semnata la Roma o scrisoare de intentie pentru parteneriatul strategic, dintre Guvernul Romaniei si Microsoft Corporation, obiectul acestuia constituindu-l colaborarea dintre cele doua parti pentru incheierea unui acord cadru de licentiere a Guvernului Romaniei pentru produse Microsoft.
Scopul acestei scrisori de intentie a fost de a convinge si determina managementul Microsoft sa nominalizeze Fujitsu Siemens Computers ca singurul imputernicit al lui Microsoft si mandatar in aces contract.
La momentul respectiv Claudiu Florica era director al Biroului de reprezentanta din Romania al firmei Fujitsu Siemens Computers".
Citește și: Rtv: Vasile Blaga, acuzat că a luat 80.000 de euro mită în dosarul EADS
„Claudiu Florica a reusit sa creeze un mecanism functional prin care puteau fi obtinute de la stat, fara licitatie, sume in jur de 100-150 milioane dolari. Prin eludarea licitatiilor se puteau vinde catre stat produse la preturi mult mai mari decat cele care ar fi fost obtinute in urma unei licitatii publice si astfel sa fie ascunse in pretul contractual sumele necesare platii mitelor. Pentru aceste aditionari ale contractului Claudiu Florica discuta direct cu reprezentantii Guvernului si fiecare aditionare presupunea plata unei sume din valoarea actului aditional catre cei care faceau posibila si aprobau respectivul act".
„Cum am mai spus cumpararea licentelor insemna dobandirea dreptului de utilizare perpetua a acestora si orice suplimentare de produse Microsoft ar fi fost necesar conform legilor in vigoare, la acea data, sa fie facuta printr-o noua procedura de licitatie publica. De asemenea, contractul de cumparare de licente nu ar fi putut fi incredintat direct firmei Microsoft intrucat existau mai multe canale oficiale de distributie, locale si internationale a respectivelor licente.
Pretul per total era mai avantajos pentru cumparare intrucat inchirierea presupunea ca la fiecare 3-5 ani sa se faca o noua plata pentru extinderea contractului de inchiriere. Contractul de inchiriere in acelasi timp facea mai greu de verficat si de comparat cu preturile de pe piata, a pretului la care Guvernul Romaniei achizitiona licente.
Persoanele implicate in derularea acestui contract si implicate intr-o forma sau alta in traficul de influenta sau luare de mita, din partea autoritatilor contractante sunt:
Adrian Nastase,
Alexandru Bittner,
Remus Truica,
Serban Mihailescu, secretar general al Guvernului 2000-2003,
Eugen Bejinariu, secretar general al Guvernului 2003-2004,
Ion Moraru – secretar de stat SGG,
Nicolae Teodorescu – director SGG,
Doina Petrache – director general SGG,
Daniela Bolea – director IT SGG,
George Chivu – angajat SGG,
Dan Nica – ministru MCTI 2000-2004,
Adriana Ticau – secretar de stat MCTI,
Diana Voicu – director MCTI,
Eugenia Teodorescu – angajat MCTI,
Mihai Tanasescu – ministru MFP,
Enahe Jiru – secretar de stat MFP,
Paul Ichim – consilier MFP,
Stefan Nanu – consilier ministru MFP".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News