Turcia, gata să joace rolul de mediator. Compromisuri greu de acceptat pentru Ucraina, dar preferabile războiului

Ministrul de Externe al Turciei a afirmat că un acord de pace între Ucraina și Rusia va fi dificil, dar preferabil războiului, guvernul turc fiind pregătit să joace un rol important în negocieri.
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat vineri pentru Reuters că orice potențial acord de pace între Ucraina și Rusia va fi „dificil de acceptat”, dar va fi totuși mai bun decât alternativa – moarte și distrugere suplimentare.
Turcia, membru NATO, a menținut relații cordiale atât cu Kievul, cât și cu Moscova, de la invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei, în 2022. A susținut integritatea teritorială a Ucrainei și i-a oferit ajutor militar, dar s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei.
Într-un interviu acordat în contextul reuniunii miniștrilor de Externe NATO desfășurate la Bruxelles, Fidan a declarat că Turcia susține o inițiativă americană menită să pună capăt războiului din Ucraina, însă a subliniat că părțile implicate sunt încă departe de a ajunge la un acord.
„Va fi extrem de greu de acceptat orice propunere”, a spus Fidan. „Dar când ne uităm la cealaltă opțiune, care înseamnă mai multă moarte și distrugere, cred că oricare ar fi condițiile... vor fi mai rezonabile” decât alternativa, a adăugat el.
El a subliniat că președintele american Donald Trump „urmează în sfârșit o agendă pentru a opri războiul”.
Întrebat despre eventuale garanții de securitate pentru Ucraina, Fidan a spus că Europa nu le poate oferi singură, fără sprijinul SUA, dar a subliniat că este necesar un factor de descurajare pentru ca luptele să nu reînceapă.
„Există un efort uriaș pentru ca partea americană să se implice din nou în sprijinul de securitate pentru Ucraina”, a spus el, referindu-se la discuțiile recente dintre statele europene.
Turcia se oferă din nou ca teren neutru pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina
El a adăugat că „ar trebui să ne așteptăm” ca toate părțile, inclusiv Rusia, să respecte orice acord final.
Perspectivele încheierii războiului au amplificat rolul Turciei în securitatea regională, făcând din ea un potențial partener-cheie în restructurarea arhitecturii de securitate a Europei, într-un moment în care puterile europene încearcă să-și consolideze apărarea și să găsească garanții pentru Ucraina în cadrul oricărui acord viitor de pace.
Kievul a declarat că Turcia, cu a doua cea mai mare armată din NATO, ar fi un garant important pentru securitate. Ankara a spus că ar lua în considerare participarea la o inițiativă de pace pe teren, deși detaliile unei astfel de misiuni rămân neclare.
Fidan a reiterat oferta Turciei de a găzdui Rusia și Ucraina pentru posibile discuții de pace, după ce a găzduit primele negocieri în 2022.
Noua politică a SUA ar trebui să determine Europa să devină independentă
Întrebat despre schimbarea dramatică a politicii de securitate transatlantice a lui Trump, inclusiv apropierea de Rusia, Fidan a spus că aceasta ar putea fi o oportunitate pentru Europa de a deveni mai independentă, după „marea sa dependență” de Statele Unite încă din Războiul Rece.
„Dacă vedem că actorii principali nu mai sunt ostili și au un fel de cooperare, cred că mentalitatea moștenită din Războiul Rece, bazată pe ostilitatea dintre Statele Unite și Rusia, va suferi o schimbare majoră”, a spus el.
Fidan, care s-a întâlnit cu secretarul de stat american Marco Rubio la summitul NATO după o vizită anterioară la Washington luna trecută, a spus de asemenea că este optimist că Trump va găsi o soluție pentru a pune capăt sancțiunilor impuse de SUA industriei de apărare a Turciei.
Așa-numitele sancțiuni CAATSA au fost aplicate după ce Turcia a achiziționat sisteme de apărare rusești S-400 în 2019, ceea ce a dus și la excluderea țării din programul de dezvoltare și achiziție a avioanelor de luptă F-35.
Sancțiunile „ar trebui corectate”, a spus Fidan. „Cred că domnul Trump, cu tehnicile sale de rezolvare a problemelor și cu echipa sa, va putea veni cu un fel de soluție”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News