Data publicării:

Democraţiile occidentale nu sunt pe deplin pregătite să facă faţă acţiunilor cibernetice ostile

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Democraţiile occidentale nu sunt pe deplin pregătite să facă faţă acţiunilor cibernetice ostile, iar odată cu evoluţiile tehnologice ameninţările vor avea consecinţe potenţiale mai puternice şi vor creşte în complexitate şi frecvenţă, afirmă, într-un interviu pentru AGERPRES, Joanna Œwištkowska, director de programe al forumului de securitate cibernetică CYBERSEC, care a avut loc marţi şi miercuri în oraşul Katowice din Polonia.

"Este greu de prezis care vor fi ameninţările concrete în zece ani, pentru că situaţia se schimbă foarte rapid. Totuşi, dat fiind faptul că soluţiile TIC (tehnologia informaţiei şi comunicării - n.r.) domină toate aspectelor realităţii noastre, iar noi suntem tot mai dependenţi de ele, ne putem imagina că suprafaţa ameninţărilor potenţiale va creşte exponenţial", explică Joanna Œwištkowska, cercetătoare în cadrul Institutului Kosciuszko, organizatorul CYBERSEC, scrie Agerpres.

"Infrastructura noastră esenţială se bazează atât de puternic pe buna funcţionare a sistemele TIC. Ştim că actorii ostili pot produce daune lovind în cele mai importante elemente ale vieţii noastre de zi cu zi. În viitor, dacă ne gândim la 5G, care va revoluţiona dependenţa noastră de soluţiile TIC, ameninţările posibile vor avea consecinţe potenţiale mai puternice şi vor creşte în complexitate şi frecvenţă", atrage atenţia experta poloneză.

Ea avertizează totodată că se observă "o creştere continuă a folosirii spaţiului cibernetic de către actori statali pentru a derula activităţi ostile".

Joanna Œwištkowska îşi exprimă de asemenea regretul că democraţiile occidentale au rămas în urmă în ceea ce priveşte găsirea unui răspuns corespunzător.

"Suntem luaţi prin surprindere deseori. Am fost cu toţii înfuriaţi de ce s-a întâmplat la alegerile din 2016 din SUA, dar cred că semnele acestui tip de amestec au fost văzute mult mai devreme, de exemplu în Ucraina. Şi nu am învăţat lecţia. Nu am fost pregătiţi. Nu am înţeles că actorii ostili pot folosi spaţiul cibernetic pentru a influenţa minţi şi cunoaşterea oamenilor. Ne-am concentrat pe aspectele tradiţionale ale securităţii, ceea ce a fost o abordare prea limitată. Cred însă că acest lucru se schimbă. Nu suntem pregătiţi, dar cel puţin devenim mai conştienţi că trebuie să facem ceva în legătura cu asta", afirmă ea.

În acelaşi timp, Joanna Œwištkowska atrage atenţia că oamenii trebuie trataţi ca "parte centrală a tuturor măsurilor" care se iau în privinţa securităţii cibernetice.

"Fiecare dintre noi foloseşte dispozitive TIC tot timpul: avem calculatoare, ne folosim conturile bancare în spaţiul cibernetic, ne folosim smartphone-urile. Din perspectiva individului, securitatea cibernetică este la fel de importantă, pentru că, până la urmă, ne putem pierde banii, intimitatea, identitatea. Cel puţin trebuie să devenim conştienţi că este nevoie să fim foarte atenţi şi să luăm măcar nişte măsuri de bază pentru a naviga în securitate în mediul online, în timp ce folosim aceste dispozitive", afirmă experta.

"Discutăm de obicei despre aspectele politice ale securităţii cibernetice, pentru ca statul să poată organiza un ecosistem pentru a se ocupa de asta. Dar şi noi ca indivizi trebuie să facem ce este nevoie şi să ne gândim la securitate. Uneori oamenii sunt consideraţi veriga slabă în ecosistem. Totuşi, trebuie să fim trataţi ca parte centrală a tuturor deciziilor. Măsurile de securitate trebuie să servească oamenii. Scopul lor este ca oamenii să fie în siguranţă online, să le permită să îşi desfăşoare activităţile pentru a se bucura de spaţiul cibernetic", subliniază Joanna Œwištkowska.

"Este o mare responsabilitate a companiilor care vând, a producătorilor de software să îşi creeze produse şi soluţii care sunt sigure prin design şi prin concepţie. Ceea ce înseamnă că trebuie să fie cât mai simple posibil pentru utilizator, care să le poată folosi în mod sigur. Însă nu trebuie să mergem până într-acolo încât să spunem că noi, utilizatorii, acţionăm fără nicio grijă. Dar sunt nişte funcţionalităţi care pot spori semnificativ securitatea. Companiile trebuie să privească mai îndeaproape acest lucru", afirmă reprezentanta CYBERSEC.

Ea mai spune că în ultimii cinci ani, de când s-a lansat forumul CYBERSEC, au avut loc câteva schimbări revoluţionare în domeniu.

"Când am început CYBERSEC, în 2015, am vrut să transmitem mesajul de bază că securitatea cibernetică trebuie tratată ca o provocare strategică. Că trebuie să ne organizăm resursele naţionale, că trebuie să tratăm securitatea cibernetică ca ceva care se află în centrul prosperităţii naţionale, creşterii economice, securităţii în general ş.a.m.d.", aminteşte Joanna Œwištkowska.

"Atunci, doar transmiteam acest mesaj de bază, pentru noi destul de evident, că trebuie să tratăm securitatea cibernetică drept o prioritate a tuturor acţiunilor noastre politice. Cinci ani mai târziu, lucrurile s-au schimbat complet. În prezent, fiecare stat membru are în vigoare propria strategie naţională de securitate cibernetică. Există structuri organizate la nivel politic care se ocupă de chestiuni strategice legate de securitatea cibernetică. Avem un nivel operaţional bine organizat. De exemplu, fiecare ţară are cel puţin o echipă de intervenţie în cazul urgenţelor, care ajută la combaterea ameninţărilor cu care se confruntă securitatea naţională. Devenim tot mai pregătiţi", spune experta.

În domeniul apărării cibernetice, mai explică ea, "după cinci ani ştim că trebuie să ne organizăm forţele militare - în ceea ce priveşte resursele, structurile, doctrinele - pentru a fi pregătite să facă faţă ameninţărilor. NATO se pregăteşte pentru această misiune. Statele membre investesc în aceste capabilităţi. Suntem pe drumul cel bun în a înţelege că securitatea cibernetică este în centrul securităţii naţionale".

Ea subliniază că în ultimii ani au apărut numeroase ameninţări noi, printre care şi dezinformarea.

"Este vorba de ceva total diferit faţă înţelegerea clasică a securităţii cibernetice. În urmă cu cinci ani, dezinformarea nu era neapărat un subiect discutat. Acum, este un lucru la care se gândeşte toată lumea. Un element foarte important. În opinia mea, principalul obiectiv al campaniilor de dezinformare este de a lovi cele mai vitale elemente ale societăţii, ale vieţii politice şi economice. Democraţiile, alegerile sunt în centrul procesului. Influenţarea lor este deseori principalul scop al acestor campanii", mai declară Joanna Œwištkowska.

Având ca temă securizarea ADN-ului digital al lumii, forumul de securitate cibernetică CYBERSEC, cel mai important eveniment de acest fel din Europa Centrală şi de Est, a avut loc marţi şi miercuri în oraşul polonez Katowice, fiind organizat de Institutul Kosciuszko din Polonia.

La eveniment au fost prezenţi peste 1.000 de participanţi, potrivit organizatorilor.

În paralel cu forumul de discuţii a avut loc şi o expoziţie de noi produse din domeniul securităţii cibernetice prezentate de peste 60 de organizaţii şi companii din întreaga lume.

Lansată în 2015, CYBERSEC este o conferinţă anuală de politici publice dedicată aspectelor de securitate strategice ale revoluţiei tehnologice globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel