Data publicării:

Demisia lui Greenblatt, ''o recunoaştere a eşecului''

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un înalt responsabil palestinian a numit joi drept o ''recunoaştere a eşecului'' demisia lui Jason Greenblatt, trimisul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu şi una dintre persoanele însărcinate să întocmească planul de pace israeliano-palestinian, relatează AFP.

Cred că este o recunoaştere certă a eşecului, a declarat pentru AFP Hanane Achraoui, înalt oficial din cadrul Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), la puţin timp după anunţarea demisiei consilierului special al preşedintelui SUA. Cred că palestinienii în ansamblu vor spune 'drum bun, cale bătută'. (...) (Domnul Greenblatt) nu a ratat niciodată o ocazie de a-i denigra pe palestinieni. (...) El a acţionat în totalitate pentru justificarea tuturor încălcărilor israeliene şi nu în favoarea păcii", a adăugat ea.

În echipă cu Jared Kushner, ginere şi consilier al preşedintelui american, Jason Greenblatt a avut sarcina dificilă de a propune căi pentru a pune capăt deceniilor de conflict israeliano-palestinian, Donald Trump promiţând că se va ajunge un acord final în timp ce toţi predecesorii săi au eşuat.

Dar prezentarea planului lor, elaborat încă din primăvara lui 2017 în cel mai mare secret şi anunţat de câteva luni, a fost amânată în repetate rânduri. La sfârşitul lunii august, Greenblatt a anunţat că planul nu va fi dezvăluit înainte de alegerile legislative israeliene din 17 septembrie.

Componenta economică a planului a fost dezvăluită în iunie, în cadrul unei conferinţe în Bahrein, boicotată de administraţia palestiniană. Planul include investiţii de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi în ţări arabe vecine pe o perioadă de zece ani.

Ei au încercat să-i supună pe palestinieni şi să ne şantajeze pentru a le accepta planul, a afirmat de asemenea Achraoui, apreciind că aceasta este o recunoaştere a eşecului încă de la început. Cred că (demisia domnului Greenblatt) este doar un alt cui în sicriu, a spus ea.

Bassem Naim, un lider al mişcării radicale palestiniene Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, a apreciat că această demisie este o veste bună şi un semn al eşecului echipei însărcinate cu procesului de pace şi soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

"Să sperăm că acest lucru va forţa actuala administraţie americană să-şi reconsidere poziţia şi viziunea pentru soluţionarea conflictului în vederea stabilităţii şi securităţii în regiune", a adăugat Naim.

Considerat foarte apropiat Israelului, Greenblatt a atras indignarea unor diplomaţi europeni la ONU în iulie, criticând foarte dur, în faţa Consiliului de Securitate, consensul internaţional privind modalităţile de a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

"Sunt într-adevăr recunoscător că am lucrat pentru a încerca să îmbunătăţesc vieţile a milioane de israelieni, palestinieni şi ale altora", a scris el pe Twitter joi.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a mulţumit, la rândul său, lui Greenblatt pentru activitatea sa dedicată în favoarea securităţii şi a păcii şi pentru că nu a ezitat să spună niciodată adevărul privind statul Israel, înfruntându-i pe detractorii săi.

Deşi a fost descris de Trump drept "acordul secolului", planul preşedintelui republican pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian a fost primit cu profund scepticism de palestinieni.

Autoritatea Palestiniană a boicotat eforturile de pace americane de la sfârşitul lui 2017, când Trump a decis să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, o schimbare a unei poziţii de decenii a diplomaţiei americane.

Greenblatt va preda mare parte din responsabilităţile sale privind Orientul Mijlociu colaboratorului lui Kushner, Avi Berkowitz. Brian Hook, liderul echipei de la Departamentul de Stat pentru Iran, va prelua şi el un rol sporit, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, potrivit Reuters.

Planul de pace, pe care Greenblatt şi ceilalţi l-au ţinut secret, este privit cu scepticism de mulţi în lumea arabă pentru că se anticipează că va fi unul pro-israelian, notează AFP. Pe de altă parte, echipa americană din spatele său susţine că Israelul va trebui la rândul său să facă concesii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel